Véget ért az EU-s csúcs

A leginkább fontos kérdéseket már csütörtökön megvitatták, ilyen volt az ukrajnai háború kérdésköre, illetve azon belül is a fegyverszállítás, amit az európai unió tovább szeretne fokozni. Ezt egyébként a tagállamok egy jelentős többsége támogatta, azonban a kérdés inkább az volt, hogy hogyan lehet finanszírozni ezt. Ebben a tekintetben a felek egyelőre nem jutottak dűlőre.

A magyar álláspont egyébként eltér a többi tagállamtól, hiszen hazán továbbra is nemet mond a háborúra és tartózkodik, a fegyverszállításoktól is.

A másik nagy kérdése a csúcstalálkozónak az volt, hogy az EU megkezdi-e a tárgyalásokat Bosznia csatlakozása kapcsán. Ez egyértelmű siker Magyarország számára, hiszen Budapest már régóta sürgeti a nyugat-balkáni bővítést. Itt is volt azonban egy kisebbség, akik szerették volna ezt a lépést összekötni az Ukrán csatlakozási tárgyalásokkal, ez azonban most nem volt napirenden.

Az agrárium kérdése már átnyúlt a mai napra, Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök facebook posztban jelezte, hogy az ukrán gabona kérdés kiemelten fontos hazánk számára, viszont ebben a kérdésben nem történt érdemi előrelépés.

A találkozón emellett Oroszország illetve Fehéroroszország kapcsán jelentett be az Európai Tanács vámot, ami péntektől lép életbe.

Elolvasom a cikket