Eddig ismeretlen vírus pusztít idén tavasszal, amely légzési problémákat okoz

Egy olyan vírus, amelyről valószínűleg még sosem hallott, idén tavasszal „kirobbanásra” készül, és rengeteg ziháló és légzési problémát hoz magával.

Az egészségügyi szakértők szerint egy rendkívül gyakori baktérium, a humán metapneumovírus (hMPV) súlyos légúti fertőzéseket okoz, de azt is kevesen tudják, hogy egyáltalán létezik. A vírus, amely orrfolyást okoz, lázat és köhögést, sőt légzési problémákat, például zihálást is kiválthat.

Mostanra rekordszintre emelkedett, és március közepén minden tizedik embernek volt hMPV-fertőzése az Egyesült Államokban. A vírust először 2001-ben azonosították holland tudósok, és fertőzött személlyel való szoros érintkezés, illetve fertőzött területek vagy tárgyak érintése útján terjed. Rövid ideig, kettő-öt napig tartó betegséget okoz, majd magától elmúlik.

Kezelhető vény nélkül kapható gyógyszerekkel. Súlyosabb esetekben azonban zihálást, légzési nehézségeket és asztmás tüneteket okozhat. Ha ez megtörténik, az érintetteknek azt tanácsolják, hogy keressék fel háziorvosukat, amennyiben ideiglenes inhalátorra vagy erősebb gyógyszerre van szükségük.

A betegség hörghuruthoz és tüdőgyulladáshoz is vezethet, amely kórházi tartózkodást von maga után. Lehetetlen azonban megkülönböztetni más baktériumoktól. A covid és az influenza is okozhat lázat, köhögést és torokfájást, és a legtöbbeknél enyhe betegséget okoz, másoknál azonban kórházi ápolást eredményezhet. A hMPV vélhetően szezonális betegség, és a legtöbb megbetegedés a téli hónapokban fordul elő. A szakértők azonban nem tudják, hogy évente hány embert érint.

Elolvasom a cikket