Gazdag antioxidáns-forrás
A dió más dióféléknél magasabb antioxidánsszintjéről ismert, ami a benne található E-vitaminnak és a polifenol nevű növényi vegyületnek köszönhető.
Egy egészséges felnőtteken végzett kis tanulmány szerint a dióban gazdag ételek fogyasztása megakadályozta a „rossz” koleszterin (LDL) oxidatív károsodását étkezés után.
A „rossz” koleszterin felhalmozódása az erekben érelmeszesedéshez vezethet. Ezért a dió fogyasztása az egyik legelőnyösebb lehetőség lehet ebből a szempontból.
Az omega–3 kincsesbányája
A diónak a többi dióféléhez képest gazdagabb omega–3-tartalma is az egyik legegészségesebb élelmiszerré teszi. Egy 28 grammos adag 2,5 gramm omega–3-at tartalmaz.
A növényekből, köztük a dióból származó omega–3 zsírsavat alfa-linolénsavnak (ALA) nevezik. Ez egy olyan esszenciális zsír, amelyet az étrendünkből kell bevinnünk.
Az Institute of Medicine szerint a megfelelő napi ALA-bevitel 1,1–1,6 gramm között mozog. Ez azt jelenti, hogy egy adag dió már fedezi ezt a szükségletet.
Tanulmányok szerint minden egyes gramm ALA napi fogyasztása tíz százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás kockázatát.
Csökkenti a gyulladást
A dióban található polifenolok segíthetnek a gyulladás leküzdésében. A polifenolok egy alcsoportja, az ellagitanninok csökkenthetik a gyulladást.
A bélben lévő hasznos baktériumok az ellagitanninokat urolitineknek nevezett vegyületekké alakítják, amelyekről megállapították, hogy védelmet nyújtanak a gyulladás ellen.
A dióban található omega–3 zsírsavak, a magnézium és az arginin aminosav szintén csökkenthetik a gyulladást. Ez lehetővé teszi, hogy egy nagy lépést tegyünk az egészségesebb élet felé.