Maradandó károsodást okozhat az Ibuprofen

Az ibuprofen vagy az aszpirin súlyosbíthatja bizonyos betegségek tüneteit, ha rendszeresen szedjük őket – figyelmeztetnek a Semmelweis Egyetem szakemberei.

Az általánosan használt nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) nagy és gyakori szedése felboríthatja a bélmikrobióta egyensúlyát – állapították meg kutatók.

Ez a baktériumok, vírusok, gombák és más mikroorganizmusok közössége, amelyek a belekben élnek, és amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.

A magyar kutatók szerint az NSAID-ok a világ leggyakrabban használt gyógyszerei közé tartoznak, több mint 30 millió ember szedi őket naponta.

Ide tartoznak az ibuprofent vagy acetilszalicilsavat – más néven aszpirint – tartalmazó gyógyszerek.

De ezeknek a gyógyszereknek a szedése diszbiózist okozhat, ami felboríthatja a bélben lévő baktériumok kényes egyensúlyát – derül ki a Pharmacology & Therapeutics című folyóiratban megjelent tanulmányból.

Olyan tüneteket is okozhatnak, mint a hasi fájdalom, hasmenés vagy vérszegénység.

Ritka esetekben ezek a gyakori tabletták bélperforációhoz – a bél vagy vastagbél falán keletkező lyukhoz – vezethetnek.

A kutatócsoport hasonlóságokat állapított meg az egyes betegségekkel összefüggő bélmikrobiom egyensúlytalanságok és az NSAID-ok szedése által okozott egyensúlytalanságok között.

Az olyan betegségek, mint a gerincet és végtagokat érintő krónikus ízületi gyulladás vagy a reumás ízületi gyulladás a bélmikrobióta egyensúlyhiányával és bizonyos baktériumok túlszaporodásával járnak együtt.

Ezek a baktériumok valójában a betegségek kialakulásához és súlyosbodásához kapcsolódnak.

Az, hogy mennyire érzékenyek vagyunk a tablettákra, változó, részben azért, mert a bélmikrobióta összetétele számos más tényezőtől is függ, többek között az életkortól, az életmódtól és az egészségi állapottól.

Az NSAID-használat mellett az egészséges étrend követése és a testmozgás is fontos lehet a bélbaktériumok egészséges egyensúlyának biztosításában.

A túl sok ibuprofent korábban összefüggésbe hozták gyomorfekély, termékenységi problémák, szívreakciók és még vérrögök kialakulásával is, és bár a napi aszpirin szedése segíthet megelőzni a szívrohamot és a stroke-ot azoknál, akiknél nagyobb a kockázat, a kutatások szerint a tabletták rendszeres szedése növelheti a vérszegénység kialakulásának kockázatát.

A fájdalomcsillapítót a halálos agyvérzések fokozott kockázatával is összefüggésbe hozták.

Elolvasom a cikket