A rég elveszett 13. csillagjegy

Ma is van néhány asztrológus, aki a 13. állatövi jegynek tekinti. Valójában Stephen Schmidt asztrológus 1970-ben javasolta felvételét az állatövi ciklusba, és 1995-ben újra javasolták. A NASA azonban cáfolta annak lehetőségét, hogy az Ophiuchus hozzáadható lenne az állatövi ciklust alkotó 12 csillagképhez.

Objektum doboz

Mi az Ophiuchus csillagkép?

Ennek a nagy csillagképnek a neve ógörögül „kígyóhordozót” jelent. A görög mitológiában az Ophiuchus állítólag Apollón istent ábrázolta, amint a delphói Gaia istennő templomát őrző kígyóval birkózik. Amikor Apollón megölte a kígyót, a temploma az ő temploma lett. A mítosznak az évek során voltak variációi, de mindig egy kígyóval birkózó férfihoz kapcsolódott.

Évszázadokkal Ptolemaiosz előtt a babilóniaiak, akik elismert csillagászok voltak, tudtak a 13., Ophiuchus csillagképről, amely körülbelül november 30. és december 18. között jelent meg, és a Skorpió és a Nyilas között helyezkedik el.

A babilóniaiak voltak az elsők, akik megalkották a 12 asztrológiai csillagképen alapuló állatöv fogalmát. Ahogy a Föld kering a Nap körül, a Nap látszólag áthalad a zodiákus mind a 12 szakaszán. Így az általuk létrehozott, 12 hónapos éves naptárral való összehangolás érdekében, amely a Holdon alapult, létrehozták a 12 csillagképből álló állatövi zodiákust.

Ezért a babilóniaiak kihagyták az Ophiuchust az állatövből. A nyugati világ pedig azóta is ugyanazt a 12 hónapos állatövi rendszert használja.

Hasonlóképpen az ókori görögök is ezt az állatövi rendszert használták, ahol minden egyes csillagjegy az Olümposz hegy tizenkét istenének egyikét jelképezte. Minden isten a saját jegyének védelmezője, és minden jegy más-más személyiségtípust jelöl, saját erősségekkel és gyengeségekkel.

Az elmúlt évtizedekben egyes asztrológusok amellett érveltek, hogy az állatövi ciklus 13 csillagképre változzon. Az internet létrejötte óta eltelt években számos olyan történet keringett, amely azt állította, hogy maga a NASA is megváltoztatja az állatövi ciklusokat, hogy azok 13 jegyet tartalmazzanak.

„A csillagászat mindannak a tudományos tanulmányozása, amely a világűrben található. A csillagászok és más tudósok tudják, hogy a sok fényévre lévő csillagok nincsenek hatással a földi emberek hétköznapi tevékenységeire” – írta a NASA hivatalos Tumblr-fiókjában.

„Az asztrológia eközben valami más. Az a hit, hogy a csillagok és bolygók helyzete befolyásolhatja az emberi eseményeket. Nem tekinthető tudománynak” – tette hozzá a NASA bejegyzése.

Elolvasom a cikket