Az orvos szerint népszerűek a különböző zabkásák, különösen reggelire. De nem mindenki alkalmas egy ilyen ételre. A zabkása akkor hasznos, ha teljes kiőrlésű gabonából készül. A cukorral, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, sziruppal és kandírozott gyümölcsökkel készült zabkása magas szénhidráttartalmú ételnek számít. Ezért nem szabad reggel fogyasztani.
Ha éhgyomorra nagy mennyiségben fogyaszt szénhidrátot, az a vércukor- és inzulinszint drasztikus emelkedését okozhatja. Ez viszont megzavarja az étvágy és a jóllakottság mechanizmusában zajló folyamatokat, étvágytalanság és túlevés jelentkezik.
„Azoknak, akiknél inzulinrezisztenciát, túlsúlyt, cukorbetegséget diagnosztizáltak, ajánlott tartózkodni a reggelire fogyasztott gyorsan főtt zabkásától és gabonapehelytől, különösen méz, aszalt gyümölcsök és kandírozott gyümölcsök hozzáadásával” – osztotta meg Olga Glushko.