Izrael közvetlen iráni támadásra készül a következő 24-48 órában

Ugyanakkor Joe Biden amerikai elnök kormányának tisztségviselői megjegyezték, hogy Irán kiigazítja az Izrael elleni nagyszabású megtorló csapás terveit, hogy inkább jelzést küldjön, mintsem hogy regionális háborút provokáljon, amely válaszlépésre kényszerítené Washingtont.

Az i24News portál izraeli tisztviselők névtelen forrásait idézve azt állította, hogy Izrael megkezdte a felkészülést egy esetleges iráni támadásra. Szerintük a Hamász palesztin radikális mozgalom megpróbálhatja kihasználni a helyzetet, hogy visszaszerezze az ellenőrzést a Gázai övezet felett, de válaszul Izrael fokozott biztonsági intézkedéseket fog bevezetni.

Egy esetleges iráni támadásról szóló hírek közepette az Egyesült Államok magas készültségbe helyezte fegyveres erőit. A New York Times (NYT) forrásai megjegyezték, hogy Izrael is magas készültségbe helyezte hadseregét, lemondta a harcoló egységek elbocsátásait, behívott néhány tartalékost a légvédelmi egységekhez és blokkolta a GPS-jeleket.

Izraeli katonai tisztségviselők szerint Irán április 12-e után kész csapást mérni. Úgy vélik, hogy egy iráni csapás inkább katonai létesítményeket célozna, mint a lakossági infrastruktúrát. Izraeli tisztviselők felkészülnek egy támadásra, amely mind magától Irántól, mind a térségben lévő műholdjaitól érkezik. A tisztviselők nem zárják ki a több irányból érkező támadás lehetőségét. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és a Moszad hírszerző szolgálat jóváhagyott egy tervet egy esetleges támadásra való reagálásra.

Elolvasom a cikket