Jól látni sajnos, nem természetes állapot

MH/MTI
2023. december 1. péntek. 21:00
Frissítve: 2023. december 1. 21:05

A See something first elnevezésű eseményen Bódis László a látással kapcsolatos egészségi problémák megoldásán dolgozó kutatóintézetről azt mondta, hogy kutatásuk valós társadalmi kihívásra valós társadalmi választ ad, és munkájuknak komoly gazdasági és tudományos hatása is van. Éppen ezért a magyar kormány az intézetet több mint ötmilliárd forinttal támogatta – tette hozzá.

Roska Botond, a BVC alapítója előadásában beszámolt az elmúlt évek azon kutatásairól, amelyeken kollégáival a látásvesztéssel, vaksággal járó rendellenességek gyógymódjának fejlesztésén dolgoztak. Rózsa Balázs az intézet vezető kutatóprofesszora az epilepsziával kapcsolatos legújabb eredményeket, illetve robotsebészeti innovációkat mutatott be.

Az intézet kutatótevékenységének középpontjában a neurodegeneratív betegségek (depresszió, demencia, epilepszia) gyógymódjának fejlesztése, valamint a látáshelyreállítással kapcsolatos kutatások állnak. Céljuk: hogy különböző, úttörő orvostechnikai, biotechnológiai és gyógyszerkutatási folyamatok révén új innovatív fejlesztések, szabadalmak szülessenek, melyekből aztán új termékek, terápiás eljárások jöjjenek létre.

A munkában orvosok, biológusok, mérnökök valamint szoftverfejlesztők is részt vesznek.

Elolvasom a cikket