Fűszerek, amelyek csökkentik az Alzheimer-kór kockázatát

Egészségügyi szakértők megosztottak négy olyan fűszert, amelyek bizonyítottan fokozzák az agy egészségét – és valószínűleg már van is a konyhaszekrényben.

A testápolás, a fizikai aktivitás és a helyes táplálkozás ugyanolyan fontos, mint a jó agyi egészség megőrzése. Az ételek befolyásolják a memóriát, a megismerést, a hangulatot és a fókuszt, így az egyik legjobb módja az agy egészségének fokozására.

Ha fűszereket adunk az ételekhez, azzal nem csak az egészségre gyakorolt előnyöket fokozhatjuk, hanem az agyunk egészségét is javíthatjuk. Matt Webster élelmiszer-szakértő és a Seasoned Pioneers alapítója felsorolta a négy legjobb fűszert, amelyek fokozhatják az agy egészségét.

1. Gyömbér

A gyömbér nemcsak az emésztés egészségét javítja, de az agy egészségét is. A gyömbér több száz fitokemikáliát tartalmaz, amelyek mind védelmet nyújtanak az oxidatív stressz ellen – számol be a Bristol Live.

Az oxidatív stressz felgyorsíthatja az öregedési folyamatot, és úgy gondolják, hogy az Alzheimer-kór egyik fő kiváltó oka. Legközelebb amikor curryt, pörköltet vagy egyéb ételt készít, miért ne adhatna hozzá egy kis gyömbért? Édes ételekbe, például pudingokba, süteményekbe és kekszekbe is jól illik.

Egy tanulmány szerint a gyömbér javíthatja a kognitív funkciókat, és fokozhatja a memóriát. Egy másik tanulmány szerint a gyömbér potenciális kognitív javítószer, különösen a középkorú nők esetében. A gyömbér egyéb egészségügyi előnyökkel járhat:

  • A gyömbér védi az agyat a szabad gyökök okozta károsodástól.
  • A gyömbér növeli a szerotonin és a dopamin agyi vegyi anyagok szintjét (e vegyi anyagok alacsony szintje összefüggésbe hozható a depresszióval).
  • A gyömbér segíthet lassítani az Alzheimer-kór előrehaladását.

2. Kurkuma

A következő a kurkuma, egy tápanyagokban gazdag fűszer. Elsődleges vegyülete, a kurkumin neuroprotektív tulajdonságokkal büszkélkedhet, amelyek segítenek az agy éles látásának fenntartásában. Segít a memóriafunkciók fokozásában, az agyi köd csökkentésében. Tanulmányok szerint a kurkumin növeli a BDNF növekedési hormon szintjét, amely az Alzheimer-kóros betegeknél csökken. Adhat egy kis kurkumát curryhez, pörkölthöz vagy rizsételhez – sőt, turmixokban és teákban is jól működik.

Egy tanulmány szerint a kurkumin az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében is szerepet játszhat. Más kutatások szerint a kurkumin olyan fontos tulajdonságokkal rendelkezik, mint antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, antiproliferatív, tumorellenes és öregedésgátló hatás.

3. Fahéj

A fahéj egy klasszikus fűszer, tele van antioxidánsokkal, amelyek megakadályozzák az Alzheimer- és Parkinson-kórral összefüggésbe hozható fehérjék felhalmozódását az agyban. Nemcsak a tanulást és az új emlékek kialakulását segíti elő, segítve az idegsejtek új kapcsolatok kialakulását, de ez a fűszer magas antioxidáns-tartalmú is, amely megvédi az agyat a stressz okozta károsodástól.

4. Fekete bors

A fekete bors, az egyik legszélesebb körben használt fűszer világszerte, szintén fantasztikusan hat az agy egészségére. Fő gyógyhatású vegyülete, a piperin tele van antioxidánsokkal.

Ezek az antioxidánsok védik az egészséges agysejteket a károsodástól. A feketebors az agyba vezető kémiai útvonalak serkentésével a kognitív funkciókat és a memóriát is fokozza.

A feketebors-kivonat állatkísérletekben javította a degeneratív agyi betegségek tüneteit. Egy Alzheimer-kórban szenvedő patkányokon végzett vizsgálatban a piperin javította a memóriát. Más kutatások szerint a piperinkivonat csökkentheti az amiloid plakkok képződését az agyban, amelyek károsító fehérjesejtek, amelyek az Alzheimer-kórhoz kapcsolódnak.

Elolvasom a cikket