Ha nem kapnak, majd bérelnek az ukránok

Egyetlen MIM–104 Patriot-üteg, amelyet az amerikai Raytheon fegyvergyártó óriáscég gyárt, több mint egymilliárd dollárba kerül. Volodimir Zelenszkij elnök a múlt hónapban azt mondta az amerikai médiának, hogy Ukrajnának legalább öt-hét ilyenre van szüksége ahhoz, hogy megvédje ipari kapacitását az orosz nagy hatótávolságú csapásokkal szemben. Kuleba élen járt a lobbitevékenységben az Egyesült Államokban és szövetségeseinél.

„Zárt ajtók mögött minden partnerünknek elmondom: »Drágáim, bármit, amit csak akarnak. Ha azt akarjátok, hogy béreljük őket, hát legyen. Azt akarjátok, hogy védjék meg a határaitokat, meg fogják. Csak adjátok át őket«” – mondta Kuleba a TSN-nek adott interjúban.

Hangsúlyozta, hogy az USA-nál van a végső szó az ilyen fegyverek átadásáról, mivel az ő jóváhagyása szükséges. Washington könnyen megoszthatna néhányat a saját készleteiből – tette hozzá a miniszter.

„Nem hiszem – és feltételezem, hogy Ukrajnában senki sem hinné -, hogy a hatalmas amerikai hadseregnek ne lenne legalább egy Patriot-ütege, amelyet elküldhetne” – jelentette ki.

A műsorvezető felvetett egy olyan forgatókönyvet, amelyben Lengyelország saját Patriot-rendszereivel elfoghatná az Ukrajna fölötti orosz rakétákat. Kuleba azt mondta, hogy ezt „reálisnak” tartja.

Kijev tárgyalásokat folytat nyugati adományozókkal további két amerikai gyártmányú Patriot-rendszer és egy francia–olasz SAMP/T rendszer átvételéről – tette hozzá a külügyminiszter. A nyugati média szerint Ukrajna jelenleg legalább három Patriot-állomást és egy SAMP/T-t üzemeltet. Kijev állítólag Lengyelországot, Spanyolországot és Romániát is megkereste további fegyverekért.

Néhány nyugati tisztviselő már nyilvánosan elutasította a segítséget. Múlt héten Annalena Baerbock német külügyminiszter azt mondta, hogy Berlin Patriot-készletei „nagyjából kimerültek”. Andrzej Duda elnök szerint Lengyelországnak „nincs mit adnia [a Patriot-rendszerek tekintetében] , még ha akarnánk sem”.

Moszkva Kijev felfegyverzését az Oroszországgal folytatott ellenségeskedés meghosszabbítására irányuló nyugati kísérletnek tekinti, ukrán életek árán. Az elmúlt hetekben az orosz hadsereg több nagy hatótávolságú csapást mért ukrán erőművekre. Vlagyimir Putyin elnök szerint a csapások megtorlásul szolgálnak azért, hogy Kijev januárban kamikazedrónokkal vette célba az orosz energetikai infrastruktúrát.

Elolvasom a cikket