Döbbenetes tüneteket okozhat a hiánya

Az egészséges csontokért és fogakért, továbbá az anyagcsere és az idegrendszer megfelelő működéséért oda kell figyelnünk a megfelelő magnéziumbevitelre.

A magnézium szerepe a szervezetben

Az emberi szervezet magnéziumtartalma 0,3 g/testsúlykilogramm. Napi szükségletünk 0,3-0,5 g/testsúlykilogramm. A szervezet magnéziumigényét nagyban befolyásolja a nem, a testsúly, a fizikai-szellemi igénybevétel, valamint a betegségek jelenléte is.

· Terhes nők vagy szoptató anyák esetében sokkal nagyobb a magnéziumszükséglet: elérheti a 400-450 mg-ot is a napi igény.

· Erős fizikai munkát végző férfiaknál, az élsportolóknál is nagyon fontos a fokozott magnéziumbevitel, nekik 350-400 mg-ra van szükségük naponta.

· Idősebb korban csökken a magnézium felszívódása a szervezetben, vagyis ugyanolyan bevitel mellett kevesebbet hasznosítunk.

Számos betegség, illetve szedett gyógyszer befolyásolhatja a magnézium felszívódását vagy gyorsítja a magnéziumürítést:

· a gyomor-bél rendszeri betegségek is akadályozzák a magnézium felszívódását;

· vizelethajtók, a gyomorsavtermelést csökkentő protonpumpagátlók, az antibiotikumok, a kemoterápiás szerek nagymértékben gátolják a magnézium felszívódását és fokozzák az ürítését.

Magnéziumot tartalmazó élelmiszerek

Szervezetünk nem képes magnéziumot előállítani, ezért élelmiszerekkel kell a szervezetbe bejuttatni – egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem nehéz a napi ajánlott magnéziummennyiségét elfogyasztani.

A legtöbb magnéziumot az alábbi élelmiszerek tartalmazzák:

· magvak: sok magnéziumot tartalmaz a tökmag, napraforgómag, lenmag, chiamag, szezámmag, mák és különösen a kendermag (100 grammban 700 mg található, ami azt jelenti, hogy 3 evőkanál kendermagolajjal fedezzük a szükséges napi magnéziummennyiség felét);

· dió- és mogyorófélék: mogyoró, kesudió, mandula, fenyőmag, földimogyoró, pekándió, de legértékesebb a dió, mert nemcsak magnéziummal, hanem folsavval, B- és E-vitaminnal, cinkkel és káliummal is ellátja szervezetünket, ráadásul nincs benne koleszterin, csak omega-3 zsírsav;

· kakaó: különösen ajánlott a 70-85 százalék körüli kakaótartalmú étcsokoládé (minél magasabb a csokoládé kakaótartalma, annál több magnéziumot tartalmaz);

· hüvelyesek: zöldborsó, csicseriborsó, fehér bab, vesebab, szójabab, lencse;

· gabonafélék: búzakorpa, búzacsíra, hajdina, zabpehely – a teljes kiőrlésű változatokat ajánlott fogyasztani, hiszen a gabonafélék héjában található a legtöbb hasznos anyag;

· gyümölcsök: különösen a bogyósok tartalmaznak sok magnéziumot, de a körtében, banánban, kiviben, ananászban, citrusfélékben is található;

· halak: a tengeri halak közül leginkább a nyelvhal, a nagy rombuszhal, a heringfélék, az édesvízi halak közül a ponty, a lazac és a pisztráng fogyasztása javasolt;

· zöld leveles növények: különösen a káposztaféléknek, avokádónak, petrezselyemnek, spenótnak (más növényekének a három-négyszerese) és a céklának (piros színe ellenére) magas a magnéziumtartalma;

· tej- és tejtermékek;

· csapvíz, ásványvíz, palackozott víz: mindegyik lehet magnéziumforrás, de a magnéziumtartalmuk változó.

A magnézium felszívódása

A magnézium felszívódását segítik a kalciumban, A- és D-vitaminban gazdag élelmiszerek, a magas zsírtartalmú ételek viszont gátolják.

A magnéziumhiány tünetei

A magnéziumhiány leggyakoribb tünetei:

· izomgörcsök;

· fáradékonyság;

· fejfájás;

· ingerlékenység;

· koncentrációs zavar;

· alvászavar;

· szorongás;

· szívritmuszavar.

A magnéziumhiány növelheti az alábbi betegségek kialakulásának esélyét is:

· magas vérnyomás;

· csontritkulás;

· depresszió;

· gyakori fejfájás;

· székrekedés;

· emésztési zavarok;

· terhesség alatti magas vérnyomás;

· szabálytalan szívverés;

· lisztérzékenység;

· 2-es típusú cukorbetegség.

A túlzott magnéziumbevitel káros, mivel növelheti az alábbi betegségek kialakulásának esélyét:

· izomgyengeség;

· aluszékonyság;

· légzéselégtelenség;

· hányás;

· hasmenés;

· szívritmuszavar.

A magnéziumhiány lehetséges okai

A magnéziumhiány hátterében számos ok meghúzódhat, ezek közül a fontosabbak:

· egyoldalú táplálkozás, diéta (a táplálékkal kevés magnézium kerül a szervezetbe);

· bélből való felszívódási probléma (pl. tartós hasmenés esetén);

· magnézium kiürülése a szervezetből (a magnézium kiürülését felgyorsító gyógyszerek, pl. vízhajtók szedése, hormonális és felszívódási zavarral járó betegségek, alkoholizmus);

· fokozott magnéziumigény (sportolás, várandósság, szoptatás, krónikus stresszhelyzet).

Magnéziumpótlás étrend-kiegészítővel

A magnézium természetes forrásokból történő bevitelére kell törekedni, de magnéziumhiány esetén szükség lehet a magnézium étrend-kiegészítő formájában történő bevitelére is. A túlzott bevitel viszont káros lehet, ezért étrend-kiegészítő szedése előtt ajánlott orvoshoz vagy dietetikushoz fordulni.

A magnéziumkiegészítők befolyásolhatják más gyógyszerek, például az antibiotikumok, a vízhajtók, a csontritkulás, a reflux, a gyomorfekély elleni szerek hatását, ezért ezekről fontos tájékoztatni a kezelőorvost vagy a gyógyszerészt.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a magnéziumhiányra jellemző tüneteket – izomgörcs, fáradékonyság, fejfájás, alvászavar, rendellenes szívritmus – tapasztalja, forduljon háziorvosához a kivizsgálás érdekében. Magnéziumhiány gyanúja esetén indokolt a laborvizsgálat, amely során a szérumban megtalálható, szabad (nem fehérjékhez kötött) magnéziumionok szintjét mérik.

Elolvasom a cikket