Hogyan olvas az irodalomtudós?

Tudományos konferenciával ünnepli elindulásának tizedik évfordulóját az Irodalmi Magazin. Elindulása után a tematikus számokkal jelentkező irodalmi folyóirat népszerűnek bizonyult az irodalomtanárok, az irodalom iránt érdeklődők körében, ugyanakkor a szakma elismerése sem maradt el. A vastag, szép kiállítású, színes képekben és különleges archív felvételekben gazdag köteteket sokan megőrizték, és gyakran forgatják évekkel a megjelenés után is.

Az irodalomtörténészekből, irodalmi szerkesztőkből álló csapat április 19-én 9.30-tól a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében az irodalomtudományról és az irodalomtudósokról szóló konferenciával ünnepli a kerek évfordulót.

Az április 19-i rendezvényt a folyóirat szerkesztőségével folytatott kerekasztal-beszélgetés nyitja meg. Céljuk, hogy a folyóirat ismeretterjesztő missziójához kapcsolódva, ugyanakkor ezúttal kifejezetten a tudományos diskurzus kereteiben, sokoldalú szempontrendszert alkalmazva vitassák meg az irodalomtudomány és a kutatók helyzetét, összegezve a szakmatörténeti szempontokat, a kortárs problémákat és a hivatás jövőjét érintő kérdéseket.

A program kerekasztal-beszélgetéssel indul, amelynek a témája a tudománykommunikáció, kultúraközvetítés, közösségépítés és az Irodalmi Magazin küldetése. A beszélgetés résztvevői az Irodalmi Magazin szerkesztői, Kondor Péter János, Molnár Krisztina, Pataky Adrienn, László Laura, Maczák Ibolya – moderátor: Orbán Jolán.

A délelőtt folyamán beszélgetés zajlik még arról, hogyan lesz valakiből a képzés, a tudományos kutatás és a karrierépítés révén irodalomtudós. Külön előadás témája, hogy mi egy irodalomtudós társadalmi szerepe. Előadó: Simon Attila. Császtvay Tünde előadása az irodalomtudományos kutatás infrastruktúrájáról szól, vagyis a lexikonokról, kézikönyvekről, adatbázisokról.

Orbán Jolán még a délelőtt folyamán a szaktudósképzés jövőjéről beszél.

Délután Kondor Péter János a műolvasásról és -értelmezésről, a tehetséggondozásról, az irodalomtudományhoz kapcsolódó etikáról tart előadást. Kulcsár-Szabó Ernő az újfajta egyediség megszólaltatásáról fog beszélni. Rákay Orsolya pedig a szakmai olvasás kérdéseit veti fel előadásában. Buda Attila előadásának címe izgalmas és talányos egyszerre: Megtévesztés az irodalomtudományban. Parádi Andrea a digitális filológia tudományetikai kérdéseit fejti ki az érdeklődők és a szakmai közönség előtt.

Szilágyi Zsófia vita előtti előadása zárja a sort: „Maga szerelmes. Ilyen egyszerű” címmel az irodalomtudományos tehetség összetevőiről és a tehetséggondozás színtereiről beszél majd.

Az eseményt élőben közvetítik, és később is visszanézhető lesz a következő linken:

Elolvasom a cikket