Több ország képviselője Izrael kizárását követeli az Eurovíziós Dalfesztiválról

Czuppon Réka
2024. április 19. péntek. 6:06

Biztonsági okok miatt háromszoros védelmet kap majd Malmőben a 20 éves izraeli énekesnő, Eden Golan, akinek apja lett-zsidó, míg anyja ukrán-zsidó származású, és Oroszországban kezdte énekesi karrierjét.

Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezője, az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) politikai tartalma miatt elutasította Eden Golen Októberi eső című dalát, amely a tavaly október 7-i, a Hamász Izrael elleni terrortámadásának áldozatairól szól.

Reakciójában a KAN izraeli műsorszolgáltató először azt mondta, hogy visszalépnek az idei versenytől, ha a rendezvény szervezői megpróbálják cenzúrázni a nevezésüket. Isaac Herzog, az ország elnöke azonban rávette a szerzőket arra, hogy módosítsak a vitatott dalszöveget, mert „Izrael hangját hallani kell az Eurovízió színpadán.”

Ezzel az ügy nem zárult le, mert nyílt levelet küldtek az EBU-nak, amelyet több mint 1000 svéd művész írt alá, amelyben felszólították a szervezetet, hogy Izraelt a gázai háború miatt zárják ki a versenyből. Ezután izlandi, finn, norvég és dán művészek is Izrael felfüggesztését követelték. Az Izlandi Zeneszerzők és Szövegírók Szövetsége közleményt adott ki, amely szerint Izrael katonai akciója összeegyeztethetetlenné tette részvételét egy olyan eseménnyel, amelyet öröm és optimizmus jellemez.

Több ismert művész (Helen Mirren, Gene Simmons, Sharon Osbourne és mások) viszont levelükben arra buzdították a szervezőket, hogy engedélyezzék Izrael részvételét.

Az indulatok egyre veszélyesebbek, Eden Golan arról számolt be, hogy halálos fenyegetéseket kapott az Instagram-oldalán. A Jerusalem Post szerint a fenyegetések miatt az énekesnő a szokásosnál háromszor több biztonsági őrrel érkezik majd Malmőbe.

A BBC szerint az EBU közleményében elismerte, hogy az idei Eurovíziós dalfesztivál a szörnyű közel-keleti háború miatt ellentétes véleményeket váltott ki. „Bár határozottan támogatjuk a szólásszabadságot és a véleménynyilvánításhoz való jogot egy demokratikus társadalomban, határozottan ellenezzük az online visszaélések, a gyűlöletbeszéd vagy zaklatás bármely formáját, amely művészeinket vagy a pályázattal kapcsolatban álló személyeket célozza” – olvasható a közleményben.

A dalfesztivál mottója ugyan „A zene által egyesülve”, de még el sem kezdődött, máris megosztja a résztvevőket és nézőket is. És ez így van már évek óta, ezért Magyarország 2020-tól nem vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Elolvasom a cikket