Ukrajnába érkezhet az összes svéd Patriot légvédelmi készlet?

A NATO megalapításának 75. évfordulóján rendezett külügyminiszteri csúcson áprilisban személyesen jelent meg Dmitro Kuleba, az ukrán külügyminiszter, és Patriot légvédelmi rendszert kért a védelmi szövetségtől – írja a magyarnemzet.hu.

Ugyanezt tette – még határozottabban – egy héttel később Volodimir Zelenszkij elnök is a Három Tenger kezdeményezés éves találkozóján Vilniusban, szintén személyesen, majd ezen a héten az uniós csúcson is, immáron videókapcsolaton keresztül.

Ukrajna védelmi képességei súlyos állapotban vannak.

Patriot rendszerrel Németországon kívül Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Svédország rendelkezik. Ezen országok közül a skandináv az, amely – bár közvetlenül nem határos Oroszországgal – földrajzilag leginkább kitett az orosz fenyegetettségnek. A Samnytt internetes hírportál értesülései szerint egyre nagyobb a nyomás Stockholmon, hogy mondjon le ezen légvédelmi rendszereiről, és adja át azt teljes egészében Kijevnek. A brüsszeli csúcson Kaja Kallas észt miniszterelnök teljesen nyíltan ki is mondta, a Patriottal rendelkezők országokra nyomást helyeznek.

Szerinte az EU-s országoknak nincs ezen rendszerekre akkora szüksége, mint Ukrajnának. A kis balti ország kormányfőjére azért is érdemes odafigyelni, mert a NATO-főtitkári pozíció egyik esélyes jelöltjeként emlegetik Brüsszelben. Hasonlóképpen nyilatkozott az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is.

A közel száz vadászgépből álló JAS Gripen flotta után a Patriot rendszerek a svéd haderő legdrágább eszközei, mintegy 35 milliárd svéd koronába (1200 milliárd forint) kerültek.

Svédország eddig is nagyvonalúan támogatta fegyverrel és pénzzel Ukrajnát, ennek köszönhetően például a páncélos védelme már-már kimerült, ugyanis nagy számban küldött tankokat és önjáró lövegeket Kijevnek. Ugyanakkor jelentős segítséget nem jelentett a felajánlás a hadban álló országnak, a tankok hetven százalékát már elveszítették az ukránok a csatatéren.

A Samnytt szerint, ha átadnák a Patriot rendszereket, akkor védtelenné válna a skandináv ország egy esetleges katonai csapással szemben, egy ilyen lépés egyben azt is jelentené, hogy meredeken megemelkedne a támadások lehetőségének esélye Svédország ellen.

Elolvasom a cikket