Szén-monoxid a láthatatlan gyilkos

Magyar Tibor
2023. december 3. vasárnap. 6:01

Javában tart a tél, mindenki fűt. Egy dologra, azonban mindenkinek figyelnie kell. Egyre több hírt hallhatunk szén-monoxid mérgezésről. Fontos felkészülni és megelőzni a bajt.

A szén-monoxid jellemzően tökéletlen égésnél szabadul fel, amikor nincs elég oxigén az éghető anyag elégéséhez, és mérgező égéstermékek keletkeznek. A szén-monoxid felszaporodása általában a rosszul szellőző helyiségekben fordul elő.

A szén-monoxid-mérgezés különösen veszélyes alvó emberek esetében, hiszen ők észre sem veszik. A mérgezés következménye súlyos agykárosodás vagy halál is lehet, még mielőtt reagálni tudnának a veszélyre.

A szén-monoxid-mérgezés leggyakoribb kezdeti tünetei közé tartozik a fejfájás, a gyengeség, a zavartság és a hányinger. Később jelentkezhet alsó végtagi izomgyengeség, gondolkodási problémák, légzési nehézségek, görcsök, szívritmuszavar és kóma is.

Kis mértékű, de folyamatos szén-monoxid-mérgezést jelezhet a fejfájás, gyengeség, a hasi fájdalom, hányinger, a látási zavarok is.

A mérgezésnél az első feladat a további szén-monoxid-belélegzés megakadályozása. Ha úgy érzi, szén-monoxid-mérgezése van, azonnal menjen friss levegőre!

A szén-monoxid-mérgezés akkor alakul ki, ha valaki nagy mennyiségű szén-monoxidot lélegez be. A szén-monoxid tökéletlen égés folyamán keletkezik.

Szén-monoxid keletkezés forrása lehet a fűtőtest, gázkonvektor, tüzelőanyaggal működő térfűtő berendezés, gáztűzhely vagy tűzhely, vízmelegítő gázbojler, kandalló, kemence, beltéren működtetett faszén grillek vagy a hordozható generátor is.

A szén-monoxid már kis mennyiségben is maradandó károsodásokat okozhat. A szén-monoxid-mérgezés szövődményei potenciálisan életet veszélyeztetők!

A szén-monoxid-mérgezés diagnosztizálásához vérmintát vesznek, és megmérik a szén-monoxid-tartalmát. A mérgezésre jellemző tünetek 70 ppm (pars per millió) feletti szén-monoxid-érték esetén már jelentkeznek.

A szén-monoxid-mérgezés kezelésére 100%-os tisztaságú oxigént vagy magasnyomású 100% oxigént alkalmaznak, ami segít minél gyorsabban kiüríteni a szervezetből a gázt, és visszaállítani az oxigénellátást.

A szén-monoxid-mérgezés néhány óvintézkedés bevezetésével megelőzhető, például a gázzal, illetve égéssel működő készülékek, berendezések időszakos ellenőrzésével.

Fontos az óvintézkedések betartása. Vásároljon szén-monoxid-riasztót, és helyezze el a szén-monoxid-forrás közelében. Ügyeljen az eszköz rendszeres karbantartására és az elemek cseréjére! Gondoskodjon a gyakori szellőztetésről azokon a helyeken, ahol gázt, fát, propánt vagy más tüzelőanyagot égető járművek vannak. Mindig gondosan ellenőriztesse otthonában kéményeit, nyílt égésterű berendezéseit (pl. kazán, bojler), és használja azokat rendeltetésüknek megfelelően

Elolvasom a cikket