Lavrov: Oroszország el akarja foglalni Harkivot

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lett az első magas rangú tisztségviselő, aki kijelentette, hogy Oroszországnak szándékában áll elfoglalni Harkiv városát, miközben az ukrán fél attól tart, hogy az orosz csapatok újrakezdik a város elleni offenzívát.

Erre a részletre a washingtoni Instutite for the Study of War (ISW) hívta fel a figyelmet. Ezt megelőzően egyetlen Kreml-tisztviselő sem nevezte meg kifejezetten Harkivot mint lehetséges orosz hadműveleti célpontot a közeljövőben.

Lavrov szerint Harkiv „fontos szerepet játszik” Vlagyimir Putyin orosz elnök azon elképzelésében, hogy Ukrajnában egy demilitarizált „egészségügyi övezetet” hozzanak létre, amely megvédi az orosz határ menti településeket az ukrán csapásoktól. Mint mondta, Putyin világossá tette, hogy az orosz csapatoknak elég messzire kell tolniuk a frontvonalat Ukrajnába ahhoz, hogy az orosz lakossági központok az ukrán csapásmérő zónán kívülre kerüljenek.

Az ISW elemzői megjegyezték, hogy ez a követelmény nagyon homályos, és akár egész Ukrajna területére is kiterjedhet. Lavrov nyilatkozatai arra utalnak, hogy a Kreml valószínűleg a „demilitarizált övezet” állandó módosításának gondolatát fogja felhasználni az orosz támadó műveletek igazolására.

Az utóbbi időben Oroszország szinte naponta lövi Harkivot – Shahedekkel, ballisztikus rakétákkal egyaránt.

Az orosz fél a csapásokkal megsemmisítette Harkiv szinte teljes energetikai infrastruktúráját, ahol áramhiány lépett fel, most a városban tervezett áramszüneteket vezettek be.

Elolvasom a cikket