Nem fogja kitalálni, mit szankcionálhat legközelebb az USA!

A Netzah Yehuda 1999-ben alakult, mint az ultraortodox zsidó katonák különleges egysége. A zászlóalj honlapja szerint az egységben egyszerre mintegy ezer katona szolgál, és Ciszjordániában állomásozik.

Az amerikai külügy még 2022 végén kezdett vizsgálatot az alakulat ellen állítólagos visszaélések miatt, beleértve a nyolcvanéves palesztin–amerikai Omar Aszad megölését az év januárjában – jelentette a Haaretz.

Yair Lapid izraeli ellenzéki vezető „hibának” nevezte a lépést, hozzátéve, hogy a probléma nem a hadsereggel, hanem „politikai szinten” van.

„A világ megérti és tudja, hogy Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter nem akarja, hogy a rendőrség Ciszjordániában érvényt szerezzen a törvényeknek, Bezalel Smotrich pénzügyminiszter pedig nem ellenzi a zsidó terrorizmust és a szélsőséges telepeslázadásokat” – írta Lapid az X-en.

Hangsúlyozta: „Az eredmény súlyos károkat okoz Izrael jogállamiságának, és nemzetközi státuszunk újabb súlyos eróziójához vezet.”

Az al-Dzsazíra kelet-jeruzsálemi tudósítója azt jelentette: „Izrael egy mélyen polarizált, megosztott ország. De ha van valami, ami egyesíti az izraelieket – az a hadsereg támogatása.”

Szinte minden izraeli teljesített katonai szolgálatot, így az ötlet, hogy az Egyesült Államok szankcionálni fogja a katonai zászlóaljat, sokkolóan hatott, és kritikát váltott ki a politikai élet valamennyi szereplőjéből.

A szélsőjobboldalról Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter szerint ez „a vörös vonal átlépése”, Bezalel Smotrich pénzügyminiszter szerint „abszolút őrültség”, miközben Izrael a létéért küzd, Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint pedig ez „az abszurditás csúcsa és erkölcsi mélypont”.

Most mindenki attól tart, hogy az USA esetleg más katonai egységeket is átvilágít.

Elolvasom a cikket