Sokan nem tudják, de a hüvelyes zöldségek okozta puffadás megelőzhető vagy mérsékelhető néhány főzés közbeni praktika betartásával – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészséges életmódot népszerűsítő oldala, a Merőkanál.hu.
Erre figyeljünk, amikor hüvelyest főzünk
Az előre beáztatott hüvelyes növényt érdemes példáulfedő nélkül főzni, valamint kaporral, édesköménnyel, ánizzsal vagy kurkumával ízesíteni, hogy kevésbé puffasszon a készülő leves vagy főzelék. A főzővizet pedig a folyamat közben többször is ajánlott lecserélni friss vízre.
Érvek a hüvelyesek fogyasztása mellett
A hüvelyesek igen gazdagok növényi fehérjékben, magas rosttartalmuk pedig nagyon jót tesz az emésztésnek. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető például a székrekedés és az aranyér kialakulását is. Elkészítésük pénztárcabarát, emellett pedig „olyan laktatóak és jól ízesíthetők, hogy a húsimádóknak sem lehet okuk panaszra” – fogalmazott a Merőkanál csapata.