A „cukor” szó mellett számos olyan kifejezésről könnyű megállapítani, hogy ugyanúgy a cukrot jelöli. Ilyen például a kristálycukor, a porcukor, a nádcukor, a barna cukor, a gyümölcscukor, a szőlőcukor, a malátacukor, de a répacukor és a kókuszcukor is.
Vannak azonban sokkal becsapósabb elnevezések is, amelyek azt jelzik, hogy az adott élelmiszer hozzáadott cukrot tartalmaz. Íme:
- méz
- karamell
- melasz
- maltodextrin
- gyümölcslé-koncentrátum
- juharszirup
- agavészirup
- rizsszirup
- glükóz-fruktóz-szirup
- glükóz, fruktóz
- szacharóz
- dextróz
- maltóz
Az itt felsoroltak mindegyike szénhidrátot tartalmaz, tehát kalóriatartalmával és vércukoremelő hatásával is számolni kell. Különösen fontos ez szénhidrátanyagcsere-zavar (inzulinrezisztencia, diabétesz), vagy túlsúly esetén.