Ezért érdemes szivacsot tenni a hűtőbe

A hűtőszekrényben lévő nedvesség kis mértékben teljesen normális jelenség, ha azonban túl sok víz gyűlik fel, akkor gond lehet: az ételeknek sem jó, és a villanyszámla is megugorhat – írja a mindmegette.hu.

A hűtőszekrényben a páralecsapódás gyakori és normális jelenség. Ezt a belső hőmérséklet-különbség és a hűtőben lévő termékek lassú lehűlése okozza. Probléma akkor van, ha ez a víz túl sok, összegyűlik a hűtő alján és megfagy. Ez többnyire akkor következik be, ha eltömődik a lefolyó, szivárog valahol a rendszer, vagy elromlik a hőmérséklet-szabályozó. A nedvességet azonban egy teljesen hétköznapi eszköz segítségével is eltávolíthatjuk.

Mindössze egy közönséges mosogatószivacsra van szükségünk, amire egy evőkanál szódabikarbónát kell tenni, majd a hűtőszekrény egy magasabb polcára vagy a zöldségtartó rekeszebe helyezni. A szivacs magába szívja a nedvességet. Ez azért is jó, mert a zöldségek lassabban romlanak meg. A szódabikarbóna használata sem véletlen, ugyanis elnyeli a hűtőszekrényben lévő kellemetlen szagokat.

További tippek a kevesebb áramfogyasztáshoz:

  • Ne tegyük a hűtőszekrényt fűtőtest, sütő vagy ablak mellé, mert akkor a kompresszor folyamatosan járni fog a nem megfelelő ventiláció miatt.
  • A hűtők általában 3-5 fokon, a fagyasztó pedig –18 fokon működik optimálisan. Minden egyes hidegebbre állítással nagyjából hat százalékkal több energiát használ az eszköz.
  • Csak szobahőmérsékletű ételt tegyünk a hűtőbe, ugyanis még a langyos ételek is felmelegítik a belsejét. Az ideális hőmérséklet visszaállításáért pedig a gép extra munkát végez.
  • Mindig csukjuk be a hűtőajtót. Az sem jó, ha hosszú percekig álldogálunk a hűtő előtt: a szobahőmérsékletű levegő ugyanis bejut a hűtőbe, a visszahűtéshez pedig többletenergia kell.

Elolvasom a cikket