Az Egyesült Államok retteg Oroszország retorziójától

„Putyin, Lavrov és Peszkov kemény kijelentéseket tesz. Az amerikaiaknak számítaniuk kell arra, hogy Moszkva szankciókat fog alkalmazni vagy elkobozza az Oroszországban maradt üzleteket” – mutatott rá.

MacGregor emellett arra figyelmeztetett, hogy Oroszország az energiaköltségek növelésével válaszlépéseket tehet, ami Európának is ártana, és az Egyesült Államokban is magasabb üzemanyagárakhoz vezetne.

Egy nappal korábban Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Oroszország a vagyonelkobzás esetén lefokozhatja diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Az ukrajnai különleges művelet megkezdése után az EU és a G7-országok befagyasztották Oroszország mintegy 300 milliárd euró értékű devizatartalékainak csaknem felét. Mintegy 200 milliárd eurót az EU-ban tartanak, főként a belga Euroclear, a világ egyik legnagyobb elszámolási és klíringrendszerének számláin.

Brüsszel jelenleg arról tárgyal, hogyan lehetne a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésének finanszírozására felhasználni. Az Európai Központi Bank arra figyelmeztetett, hogy ez hosszú távon reputációs kockázatot jelenthet az euró számára, és arra szólította fel, hogy „tekintsen túl ezen az egyetlen konfliktuson”, és találjon más módot Kijev finanszírozására.

A Kreml szerint az ilyen döntések meghozatala „egy újabb lépés lenne a nemzetközi jog minden szabályának és normájának semmibe vételében”. A külügyminisztérium lopásnak nevezte a pénzügyek befagyasztását.

Elolvasom a cikket