A hagyományos japán étrend általában friss, feldolgozatlan termékekből áll. Emellett az étrend gyakorlatilag mentes a finomított cukortól. A japán étrend emellett főként fehérjében és rostban gazdag élelmiszerekből áll, minimális szénhidráttal.
A japán étrend a halakból, tenger gyümölcseiből, tengeri moszatokból, zöldségekből, gyümölcsökből, rizsből, hüvelyesekből, tofuból és zöld teából áll. A paradicsom, a káposzta, a sárgarépa és az uborka is szerepelhet az étrendben. A savanyított és erjesztett zöldségeket is hozzáadhatja. A banán kivételével bármilyen gyümölcsöt választhat. Napközben ihat sima vizet, tej és cukor nélküli kávét vagy adalékanyagok nélküli zöld teát.
A japán diéta alatt nem szabad sós vagy édes ételeket fogyasztani és az alkoholt is kerülni kell.