Irak: tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik a homoszexualitást

MH/MTI
2024. április 28. vasárnap. 22:05

Az iraki parlament a prostitúcióról szóló törvény módosításával tíztől tizenöt évig terjedő börtönnel rendelte büntetni a kölcsönös belegyezésen alapuló homoszexuális kapcsolatokat. A jogszabály értelmében az pedig, aki ilyen cselekedeteket „bármilyen formában ösztönöz”, legalább hétévi szabadságvesztésre, illetve átszámítva csaknem négymillió forint pénzbüntetésre számíthat. Irakban ezenfelül betiltják „a homoszexualitást támogató” szervezetek tevékenységét is.

Mohszen al-Mandalaui ügyvivő parlamenti elnök azt mondta a törvénymódosítással kapcsolatban: fontos lépésről van szó „a társadalom erkölcsi értékrendjének védelmében”. További célként említette a házelnök a gyermekek védelmét „az erkölcsi romlástól és a homoszexualitástól”.

Irakban korábban az azonos neműek szexuális érintkezése kifejezetten nem volt büntetendő, a hatóságok azonban a gyakran homályosan megfogalmazott erkölcsi törvényeket használták fel arra, hogy büntetőjogi eszközökkel lépjenek fel az LMBTQ-közösség tagjaival szemben.

Jogvédők már a törvénymódosítás tavaly augusztusi beterjesztésekor kifogásolták a szexuális kisebbségekkel szembeni „ellenséges retorikát”, valamint az emberi jogi szervezetek elnyomását az arab országban.
„Olyan világban élünk, amelyben bűncselekmény, ha valaki önmaga akar lenni” – írta reagálásában a még működő, IraQueer nevű LMBTQ-szervezet.

„Ennek a törvénynek az elfogadása sokak életét teszi tönkre most és a jövőben is. A kormány fiatal irakiakat fog üldözni, jogalap nélkül veti őket börtönbe, vagy még súlyosabb lesz a sorsuk” – tette hozzá az IraQueer.

Elolvasom a cikket