A tumor nem kíméli a nyelvet sem

Manapság a nyelvdaganatokat többnyire HPV-fertőzés okozza, ami befolyásolja a betegség kimenetelét és a kezelés lehetőségeit is.

A nyelvdaganatok kialakulásának további ismert kockázati tényezői a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás.

A nyelvdaganatok főbb tünetei

Nyelvdaganatok esetén főleg a szájüregi, elülső részből kiinduló daganatok esetén észlelhetők tünetek.

A nyelvdaganat tünetei lehetnek:

· nem múló piros vagy fehér folt a nyelven;

· nem múló fekély vagy dudor a nyelven;

· nem múló torokfájás;

· nyelési fájdalom;

· nem múló ajakzsibbadás;

· fájdalom vagy égő érzés a nyelvben;

· nyelvmozgatási zavar, beszédnehézség;

· nyaki dudor;

· megmagyarázhatatlan vérzés a nyelvből;

· fülfájdalom (ritka).

Fontos kiemelni, hogy ezek a tünetek nemcsak nyelvdaganat esetén jelentkezhetnek, azonban mindig érdemes utánajárni a tünetek kiváltó okának.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket észleli, forduljon mielőbb háziorvosához vagy fogorvosához. Az időben diagnosztizált nyelvdaganatok kezelése egyszerűbb és a gyógyulási hajlam is kedvezőbb.

Évente egyszer akkor is ajánlott fogorvosi vizsgálaton részt venni, ha nem tapasztal tüneteket.

A nyelvdaganatok diagnosztizálása

A nyelvdaganatok diagnosztizálásához alapos kórtörténet felvétel és fizikális vizsgálat (orvosi betegvizsgálat) szükséges. A fizikális vizsgálat során a szájüreg megtekintését követően a fül-orr-gégész orvos tükör segítségével áttekinti a garatot, valamint megtapintja a nyaki nyirokcsomókat.

Szükség lehet orrendoszkópos vizsgálatra is, amikor az orvos egy vékony csőre szerelt kamera segítségével az orron keresztül megtekinti a szájüreget, a nyelvgyököt, a garatot és a hangrést.

A diagnózis felállításhoz az alábbi vizsgálatokra is sor kerülhet:

· képalkotó vizsgálatok (ultrahang, MR, CT, PET-CT),

· vérvétel,

· fogorvosi vizsgálat.

A nyelvdaganat egyértelmű diagnosztizálásához biopsziára (szövettani mintavétel) van szükség a daganatból. A biopszia általános érzéstelenítéssel történik.

A nyelvdaganatok kezelése

A nyelvdaganatok kezelése függ a daganat típusától, elhelyezkedésétől, az esetleges áttétektől, valamint a beteg általános állapotától. A nyelvdaganat elhelyezkedése nagy mértékben befolyásolja a kezelés módját az alábbiak szerint.

· Szájüregi daganat: a nyelv szájüregi részét (elülső 2/3-át) érintő daganatok esetén a daganat könnyebben érezhető, látható, ezáltal hamarabb, korai stádiumban lehet diagnosztizálni, így a sebészi eltávolítás a leggyakoribb kezelési mód;

· Száj-garat daganat: a nyelvgyöki részen (a nyelv hátsó 1/3-án) megjelenő daganatok kevés tünettel járnak, ezáltal később, előrehaladottabb állapotban diagnosztizálhatók, amikor már nyaki nyirokcsomó áttétek is kialakulhatnak, így a sebészi eltávolítás sok esetben nem elegendő.

A korai stádiumú (4 cm-nél kisebb, csak nyelvre kiterjedő) nyelvdaganatok kezelése elsősorban sebészi eltávolítással történik. Az eltávolítást követően alkalmazhatnak sugárterápiát, hogy megelőzzék a daganat kiújulását; ezt nevezzük adjuváns sugárterápiának.

Előfordulhat az is, hogy a daganat eltávolításának elősegítésére a sugárterápiát a sebészi terápia előtt alkalmazzák.

Szükség lehet a nyaki nyirokcsomó eltávolításra is, hogy ellenőrizzék a daganat terjedésének határait. Előrehaladottabb esetben a sebészi kezelést kiegészítheti kemoterápia, illetve célzott terápia vagy ezek kombinációja. Kiterjedtebb nyelvdaganatoknál a kezelést követően beszéd- és evés/nyelési nehézségek jelentkezhetnek, melyek rehabilitációval mérsékelhetők.

Elolvasom a cikket