Ezt a halat javasolják a stroke, a cukorbetegség és a bélrák ellen

Szerinte a húst a gyorsított öregedés egyik tényezőjének nevezik, és nem ajánlott nagy mennyiségben fogyasztani.

„A tudósok úgy döntöttek, hogy kiderítik, mi történik, ha a húsról lemondunk a kis tengeri halak – szardella, szardínia, hering és kapelán – javára. A kutatók számításai szerint 25 év múlva az étrend ilyen változtatásával évente akár 750 ezer embert is meg lehetne menteni a korai haláltól világszerte” – írta az orvos.

A szakember pontosította, hogy a feldolgozott marha-, sertés- és bárányhúsról – kolbászról, sonkáról, szalonnáról, kebabról – van szó. Az orvos megjegyezte, hogy ha a feldolgozott húsfogyasztás nyolc százalékát kis tengeri halakkal helyettesítenék, az segítene megelőzni a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálesetek tíz százalékát.

Ugyanakkor a stroke, a cukorbetegség és a bélrák okozta halálozás is egy-két százalékkal csökkenhet – hangsúlyozta a szakértő. A halak azonban nem helyettesíthetik teljes mértékben a vörös húst, amely sok könnyen emészthető fehérjét és antioxidánst tartalmaz – tette hozzá Pavlova. Véleménye szerint a húst lehet sütni, párolni vagy főzni, ebben az esetben legfeljebb hetente kétszer fogyasztható, a többi alkalommal pedig hal, tenger gyümölcsei vagy fehér húsok szerepeljenek a menüben.

Elolvasom a cikket