Kire szavaznának a szlovákiai magyarok?

Évek óta havi rendszerességgel méri a Focus közvélemény-kutató a pártok, köztük a magyar politikai erők támogatottságát – írta meg kedden a pozsonyi Új Szó. Mint a cikkben egyebek mellett olvasható, ezek a vizsgálatok a nemzetiségi mutatóra nézve is reprezentálják az egész ország társadalmát.

Az elmúlt tizenhárom hónap adataiból az látszik, hogy a Szövetség – amely tavaly decemberben egészítette ki a nevét a Magyar jelzővel – a 2023-as parlamenti referendum után a szlovákiai magyar nemzetiségű szavazók nagyjából hatvan százalékát tudhatja a magáénak. Jól megfigyelhető, hogy a 2023. szeptember 30-án tartott voksolás után többször is hatvan százalék fölé emelkedett a formáció elfogadottsága – ám az előtte levő hat hónapban erre nem volt példa.

A parlamenti választás során a Híd országosan 0,26 százalékot, a Magyar Fórum körüli csoportosulás 0,11 százalékot ért el. Az exit poll pedig azt mutatta, hogy az előbbire a magyarok 1,7 míg az utóbbira 0,9 százaléka szavazott.

Idén márciusban, amikor a Magyar Szövetség nemzettestvéreink 58,3 százalékát szólította meg, a maradékból huszonnégy a Smer–Hlas–SNS-t, vagyis a kormányoldalt támogatná, míg a Progresszív Szlovákia (PS), a KDH, a Szlovákia Mozgalom és az SaS 14,8 százalékon osztozott.

Elolvasom a cikket