Különösen érvényes ez a szabály a vegánokra, akiknek fontos figyelemmel kísérni a fehérje mennyiségét az étrendben.
Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a fehérjeértékek hőkezelés esetén eltérnek. Vegyünk például egy nagyon népszerű hüvelyest, amelyet gyakran használnak a főzésben – csicseriborsó. Friss formában 100 gramm csicseriborsó 19 gramm fehérje forrása lehet.
Melyik hüvelyes növény büszkélkedhet rekordmennyiségű fehérjével?
Szójabab
Sokan ismerik a szóját, mivel számos népszerű termék, például tofu és szusimártás készítéséhez használják. Friss állapotban a szójabab több mint 36 gramm fehérjét tartalmaz normál adagonként.
Főtt formában a számok 18 grammra csökkennek, de ez is egy nagyon elfogadható érték.
Ha tisztességes növényi fehérjeforrást keres, a szójabab remek választás lehet, mondják a szakértők.
Farkasbab
A farkasbabot sok zöldségkertész ismeri, mint termésszegényítő növényt, amely jelentősen javíthatja a talaj minőségét. Azonban a növényt élelmezési céllal is érdemes termeszteni.
A farkasbab ugyanolyan teljesítménnyel büszkélkedhet, mint a szójabab.
Ezért a húsfehérje alternatívájaként is felhasználható.