Az olívaolaj segít a demencia megelőzésében

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy már napi fél evőkanálnyi olívaolaj beiktatása erőteljes egészségügyi előnyökkel jár. Egy új amerikai tanulmány szerint ráadásul a demencia ellen is véd – írja a Science Alert alapján a hazipatika.com.

Az agy leépülésére egyelőre csak a megelőzés az opció

Anne-Julie Tessier, a Harvard Egyetem dietetikusa és munkatársai közel 100 ezer ember adatait vizsgálták meg, beleértve szívbetegségek, különféle daganatok és a demencia előfordulását is. Megállapították, hogy azoknál a felnőtteknél, akik rendszeresen napi több mint 7 gramm, vagyis körülbelül fél evőkanálnyi olívaolajat fogyasztottak, 28 százalékkal kisebb volt a demenciával összefüggő halálozás valószínűsége. „Az olívaolaj gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatást fejthet ki az egyszeresen telítetlen zsírsavak és más antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületek, például az E-vitamin és a polifenolok magas tartalma miatt” – magyarázza Tessier és csapata tanulmányban.

Állatkísérletek azt sugallják, hogy bizonyos zsírtípusok, például az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírsavak, egészségvédő hatásúak, a polifenolok pedig segíthetnek megelőzni az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható amiloid plakkokat. Korábbi kutatások eredményei szerint az olívaolajat rendszeresen fogyasztóknál 30 százalékkal kisebb a kockázata, hogy neurodegeneratív betegségben halnak meg.

Mivel a demencia világszerte egyre több – mára 55 millió – embert érint, a gyógyítására pedig még nem találtak megoldást, a megelőzésre, egyebek mellett az egészséges étrendre kell helyezni a hangsúlyt. Az olívaolaj pedig valószínűleg kulcsfontosságú összetevője a mediterrán étrend következetesen pozitív egészségügyi eredményeinek.

Elolvasom a cikket