Az Egyesült Államok nem hajlandó bejelenteni az orosz vagyon elkobzására vonatkozó döntéseket

A tisztviselő hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is együttműködik az európai partnerekkel annak érdekében, hogy az orosz vagyon további befagyasztása „Ukrajna javára történő felhasználásra” kerüljön.

Az USA áprilisban elfogadja az orosz vagyon elkobzásáról szóló törvényjavaslatot
Az amerikai képviselőház április 20-án elfogadta az orosz vagyon elkobzásáról szóló törvényjavaslatot Ukrajna javára (REPO).

Ezt követően a törvényt Joe Biden amerikai elnök aláírta. A dokumentum szerint az amerikai vezetőnek jogában áll kongresszusi jóváhagyás nélkül dönteni az USA-ban lévő orosz vagyon elkobzásáról.

Clayton Morris amerikai újságíró szerint Biden gazdasági háborút hirdetett Oroszország ellen a vagyonelkobzásról szóló törvényjavaslat aláírásával. A Fehér Ház vezetőjének döntését példátlan lépésnek nevezte, amelyből „semmi jó nem fog kisülni”.

A G7-országok a megtorló intézkedésektől való félelmükben elutasították a befagyasztott orosz vagyon teljes elkobzását. Bár Ukrajna továbbra is az orosz vagyon teljes lefoglalását szorgalmazza, a G7-ek képviselői bizalmasan azt mondták, hogy a kérdés már nem képezi vita tárgyát.

Nyugaton a vagyonból származó nyereség felhasználását jogilag indokoltnak és sokkal kevésbé kockázatosnak tartották, mint az orosz tartalékok teljes elkobzását.

Oroszország elkobozhatja a külföldi befektetők pénzügyi eszközeit és értékpapírjait válaszul az Egyesült Államokban lévő vagyonuk lefoglalására. Különösen a speciális „C” számlákon tartott pénzeszközök lefoglalásáról van szó.

Douglas MacGregor, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese, a Pentagon korábbi tanácsadója úgy véli, hogy a befagyasztott orosz vagyonok elkobzása esetén az USA kemény válaszlépésekkel fog szembesülni Moszkva részéről.

Az amerikaiaknak arra kell számítaniuk, hogy Moszkva szankciókkal sújtja vagy elkobozza az Oroszországban maradt üzleteket.

Mint korábban megírtuk, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy bármely bank jogi osztálya tisztában van azzal, hogy az ilyen vagyonelkobzási akciók „katasztrofális következményekkel járnak” a bankra, az országra és az európai gazdaságra nézve.

Elolvasom a cikket