Az avarok kultúrája sokkolja a régészeket

Mert bár a kerámiatöredékeknek vagy síroknak szentelt tanulmányok elárulhatnak némi információt az avarokról, a genetikai elemzések még értékesebb adatforrást jelentenek az eredetükről. Ezt bizonyítják a Közép-Európában talált több száz csontváznak szentelt szakértői vizsgálatok eredményei. E maradványok datálása több mint ezer évre nyúlik vissza.

Azt, hogy az avarok milyen fontos szerepet játszottak az öreg kontinens ezen részének fejlődésében, legjobban az mutatja, hogy a régészek összesen több mint 100 ezer, a kultúrájukhoz köthető sírt találtak. A genetikai kérdések elemzésével a legújabb leletek mögött álló kutatócsoport tagjai világos és átfogó képet alkothatnak az e közösségekben uralkodó demográfiai és kulturális helyzetről.

Az egyik legjelentősebb megállapítás ebben az esetben az, hogy az avarok által létrehozott társadalom patrilineáris rokonsági rendszeren alapult, amelyben a megszületett gyermekek automatikusan az apa csoportjába tartoznak. A nőktől viszont elvárták, hogy a családi közösségen kívül házasodjanak, amit női exogámiának nevezünk. Ez a megközelítés a társadalmi kohézió fenntartását szolgálta.

A korabeli kapcsolatok talán legmeglepőbb aspektusa az volt, hogy például testvéreknek vagy apáknak és fiaiknak ugyanazzal a női partnerrel voltak utódaik. Ezzel szemben nincs bizonyíték arra, hogy az utódok genetikailag közeli rokonságban álló egyének szexuális kapcsolatának gyümölcsei lettek volna.

A további kutatások részeként a régészek szeretnének többet megtudni az avarok ősei által kialakított társadalom titkairól. Ezt az avar királyságnak szentelt elemzésekre kiterjedő földrajzi kiterjedés növelésével kívánják elérni. Ez többek között magában foglalja a vizsgált közösségekben házasodott nők származását is. A kutatók célja továbbá a közösségek közötti részletes kapcsolatok feltárása.

Az avarok körében előforduló kórokozók és betegségek kutatása szintén érdekes aspektusa lehet a folyamatban lévő projektnek. A kutatók radiokarbonos kormeghatározás segítségével szeretnék részletesebben meghatározni a temetkezések korát, és azonosítani az évek során bekövetkezett esetleges kulturális változásokat.

Elolvasom a cikket