Kasmírban is megkezdődött a szavazás

MH/MTI
2024. május 13. hétfő. 17:51

Indiában hét szakaszban tartják az általános választásokat, a különböző államokban különböző időpontokban voksolnak. Az eredményt a tervek szerint június 4-én jelentik be.

A világ legnagyobb parlamenti választása keretében hat héten keresztül csaknem egymilliárd ember választhat a harmadik ciklusára törekvő Narendra Modi miniszterelnök Bháratíja Dzsanata Pártja (BJP) és a regnáló hatalmat kihívó ellenzéki INDIA pártszövetség között.

„Azzal a kéréssel fordulok mindenkihez, hogy egy határozott kormányra szavazzanak” – mondta Amit Sah indiai belügyminiszter, Modi legszorosabb szövetségese a hétfői szavazás megnyitásakor.

A választás negyedik fázisában tíz állam és terület 96 képviselői helyére választanak képviselőket, az ország déli és keleti részén fekvő Telangana, Ándhra Prades és Orisza államban, ahol a BJP alacsony támogatottsággal rendelkezik országos viszonylatban.

Dzsammu és Kasmír állam fővárosában, Szrinagarban most szavaznak először azóta, hogy 2019-ben a Modi-kormány megszüntette Kasmír speciális autonóm státuszát. A BJP nem indított jelöltet a tartományban, elemzők szerint azért, mert az ellentmondana Modi „békés és integrált Kasmírról” alkotott narratívájának.

A rendőrség a hétfői szavazás előtt korlátozta a gyülekezés lehetőségét, az ellenzéki pártok elmondása szerint több munkatársukat is őrizetbe vették.

Faruk Abdullah, az állam korábbi kormányfője, a Dzsammu és Kasmír-i Nemzeti Konferencia (JKNC) párt vezetője hétfőn kijelentette, hogy Modi és Sah országos szintű vereséget fog szenvedni.

Aszaduddin Ovajszi muszlim törvényhozó, a hétfői szavazás Haidarábádban induló egyik jelöltje közölte, hogy a Modi muszlim közösségeket becsmérlő „mérgező megjegyzései” miatt a BJP sokat veszített támogatásából.

„Egy egyén sosem lehet fontosabb az országnál” – közölte, kiemelve, hogy Modi nem képviseli egész Indiát, amely túlnő bármelyik politikuson.

Az elemzők a közvélemény-kutatások alapján már nem jósolnak elsöprő győzelmet Modi pártjának és szövetségeseinek.

India 1,4 milliárdos lakosságának körülbelül 80 százaléka hindu, de az országban élő 200 milliós muszlim lakosság globális viszonylatban a harmadik legnagyobb. A közvélemény-kutatások szerint a szavazók a munkanélküliséget és az áremelkedéseket tartják a legégetőbb kérdéseknek.

Elolvasom a cikket