Ugyanakkor a kutatások szerint az idősek étrendje nem biztosít megfelelő mennyiségű alapvető anyagot, ami mikrotápanyaghiányhoz és a degeneratív betegségek kialakulásának kockázatához vezet. Irina Semaeva táplálkozási szakértő a Life.ru-nak elmondta, hogyan lehet „egészségesen és szépen öregedni”.
A szakértő megnevezte azokat a termékeket, amelyek csak közelebb hozzák az öregkort, és amelyeket idős korban el kell felejteni:
Zsíros ételek: sertéshús, birkahús, zsíros marhahús. Rossz hatással van az ízületekre, és a köszvény kialakulásának kockázatát is megteremti.
Fűszeres, sült és füstölt ételek, konzervek. Ezek nagyszámú rákkeltő anyagot tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a rákos sejtek megjelenéséhez.
Só. Érdemes korlátozni a mennyiségét, mert az a tulajdonsága, hogy megakadályozza a folyadék kiválasztását a szervezetből.
Kávé, fekete tea, kakaó, csokoládé. Ezek hozzájárulnak az epeáramlás megsértéséhez és rossz hatással vannak az idegrendszerre.
Alkohol. Az alkoholos italok rendszeres fogyasztása növeli a daganatok és a rákos sejtek kialakulásának valószínűségét.
Édességek, szénsavas víz, pékáruk. Hozzájárulnak a zsír felhalmozódásához, amelyben az ösztrogének hosszú ideig tárolódhatnak. Ez ciszták, myomák kialakulásához vezethet.
Fehér rizs, búzadara. Magas glikémiás indexük van, ezért hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához.
A fanyarka, banán, dinnye, édes körte napi 1 darabnál több fogyasztása esetén hozzájárulnak a méreganyagok képződéséhez, és növelik a szénhidrát-anyagcsere zavarainak kockázatát, valamint a koleszterinszint emelkedését.
Azonban van egy nagyszerű ízletes helyettesítője ezeknek az ételeknek. Mire kell hangsúlyt fektetni idős korban?
Kalciumban gazdag ételek: tökmag, szezámmag, zöldségek, bab.
Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek: lenmagolaj, vörös halak, lenmag. Ezek hozzájárulnak a hormonális szabályozáshoz.
A korpa magas B-vitamin- és rosttartalmú termék.
Vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó élelmiszerek: élénk színű zöldségek, bogyók és gyümölcsök.
Magnéziumot tartalmazó élelmiszerek: kesudió, saláta, moszat.
E-vitamint tartalmazó élelmiszerek: avokádó, zöldborsó, bab, burgonya, halmáj.
Hagyma, fokhagyma. Növeli az immunitást, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet.
Magas káliumtartalmú termékek: banán, sárgabarack, mandarin, narancs, csipkebogyó. Erősítik a szívizmot és az idegrendszert.