Az egészséges bélrendszer a jó egészség egyik alapja. Ezért az étrendbe minél több olyan élelmiszert kell beépíteni, amely támogatja a bélműködést.
A rostok hosszan tartó telítettségérzetet biztosítanak, és megelőzik az olyan panaszokat, mint a puffadás vagy a székrekedés. 100 g sóska 2,9 g rostot tartalmaz.
A rendszeres rostbevitel segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint javítja az inzulinérzékenységet és megakadályozza a vércukorszint étkezések utáni kiugrását.
A sóska kalciumkötő vegyületeket és tannin nevű anyagokat tartalmaz. Ezáltal a sóska hasznos a hasmenés elleni küzdelemben.
100 g sóska 333 mg káliumot tartalmaz. A megfelelő káliummennyiségről való gondoskodás az étrendben kiválóan megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket.
Az A-vitamin és a béta-karotin szintén megelőzi az öregedést. Az A-vitamin csökkenti a makuladegenerációt és a szürkehályogot.
100 g sóska 2,5 mcg béta-karotint tartalmaz.
A sóska C-vitamint is tartalmaz. A megfelelő C-vitaminszint kulcsszerepet játszik az immunitás kialakulásában.
Ezenkívül a sóska antioxidánsok forrása is. Ezek felelősek a szabad gyökök semlegesítéséért. Az antioxidánsok számos krónikus betegség, köztük a szívbetegségek, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében segíthetnek.
Elősegíti a fogyást
A sóska rosttartalmának köszönhetően elősegíti a rendszeres bélmozgást és a fogyást. Élelmi rostjai segítenek a koleszterin- és vércukorszint szabályozásában.
Emellett a rostban gazdag ételek teltségérzetet adnak, amely hozzájárul a fogyáshoz és a testsúlykontrollhoz.