Az orvos szerint így kell kinéznie az étrendünknek a stroke megelőzése érdekében

„Ajánlott a különböző gyümölcsök és zöldségek napi fogyasztása, körülbelül 500-600 g mennyiségben, mivel ez a termékcsoport vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, valamint nagy mennyiségű rostot, amely segít csökkenteni a koleszterin felszívódását” – mondta a szakértő.

Szükséges továbbá, hogy az étrendbe telítetlen zsírokat, például omega-3 zsírsavakat is beiktassunk, amelyek a halakban, diófélékben, lenmagban és olívaolajban találhatók. Ugyanakkor az egészségtelen zsírok aránya, amelyek például a zsíros húsokban és tejtermékekben találhatók, nem haladhatja meg az összes zsír napi bevitelének 10 százalékát.

„A sóbevitelt is korlátozni kell napi 5 grammra, azaz körülbelül 1 teáskanálnyira, mert a túlzásba vitel a vérnyomás emelkedéséhez vezethet. A stabil vércukorszint fenntartása érdekében kerülni kell az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztását, amelyek a magas cukortartalmú élelmiszerekben, például az édességekben, süteményekben és édes üdítőkben találhatók. Az ilyen termékek mennyisége a teljes napi étrendben nem haladhatja meg az 5-10 százalékot” – mondta Csurakina doktor.

A stroke kockázati tényezőjének számító elhízás kialakulásának megelőzése érdekében fontos a túlzott kalóriabevitel elkerülése, valamint a mérsékelt, legalább heti 150-300 perces fizikai aktivitás.

„Természetesen az alkoholfogyasztást teljesen ki kell iktatni – nincs biztonságos alkoholadag” – zárta a szakember.

Elolvasom a cikket