Az USA szerint Oroszország űrfegyvert állított pályára

A Pentagon értékelései szerint a szóban forgó űreszköz „valószínűleg egy olyan ellenűrfegyver, amely feltehetően képes más, alacsony Föld körüli pályán lévő műholdak megtámadására” – mondta.

Jellemzői hasonlítanak az Oroszország által 2019-től és 2022-től telepített „űrellenes hasznos terhekhez” – jelentette ki a szóvivő.

„Oroszország ezt az új űrellenes fegyvert ugyanarra a pályára telepítette, mint ahol egy amerikai kormányzati műhold is van” – mondta Ryder, hozzátéve, hogy a Pentagon figyelemmel kíséri az űreszközt.

Az Egyesült Államoknak „felelőssége, hogy készen álljon az űrterület védelmére és megvédésére, és biztosítsa a közös és egyesített erők folyamatos és megszakítás nélküli támogatását” – magyarázta. Washington Ryder szerint „továbbra is egyensúlyt fog teremteni a világűrben lévő érdekeink védelmének szükségessége és a stabil és fenntartható űrkörnyezet megőrzésére irányuló törekvésünk között”.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes félretájékoztatásként utasította vissza a Pentagon állításait.

„Nem hiszem, hogy minden Washingtonból érkező, hamis információra reagálnunk kellene” – mondta újságíróknak.

Az orosz űrprogram „zökkenőmentesen” fejlődik, és magában foglalja „a különböző célú űreszközök indítását, beleértve azokat is, amelyek védelmi képességeink megerősítésének kérdéseit oldják meg” – mondta a diplomata.

Megismételte azonban, hogy Moszkva „következetesen ellenzi a csapásmérő fegyverek alacsony Föld körüli pályára történő telepítését”.

„Az amerikaiak mondhatnak, amit akarnak, de Oroszország politikája a kérdésben nem fog változni” – hangsúlyozta Rjabkov.

Ha az Egyesült Államok valóban biztonságot akarna teremteni az űrben, „átgondolta volna destruktív megközelítését”, és elfogadta volna Oroszország javaslatát „a világűrben zajló fegyverkezési verseny megelőzéséről szóló szerződés kidolgozására” – mondta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elutasította a fegyverkezési verseny megelőzéséről és a világűr biztonságának szavatolásáról szóló orosz határozattervezetet. Az Egyesült Államok azon hét nemzet között volt, amely a javaslat ellen szavazott.

Moszkva megerősítette, hogy egy Szojuz–2.1b hordozórakétát május 17-én az arhangelszki területen lévő Pleszeck űrrepülőtérről „az orosz védelmi minisztérium érdekében” felbocsátott. A rakéta által szállított műholdról további részleteket nem közöltek.

Elolvasom a cikket