A szakemberek elmondták, melyek a konyak hasznos tulajdonságai, és mennyit lehet belőle fogyasztani.
A legjobb konyak egy elit ital, amelyet egyedi technológiával, különleges szőlőfajtákból készítenek. Például a fehér Uni Blanc fajtából.
Sok tannin
Növeli az immunitást, segíti a szervezetet a C-vitamin asszimilációjában, melegítő hatású. És ennek következtében a hideg évszakban néhány csepp konyak hatékony eszköz lehet a megfázás megelőzésére.
Javítja a gyomor működését
A konyak rendszeres és mérsékelt használatával javíthatja az étvágyat és az anyagcserét, serkenti a gyomornedv termelését, és elpusztítja a baktériumokat a gyomor-bélrendszerben. Emellett a konyak segít enyhíteni a gyomorgörcsöket.
Erősíti az idegrendszert
Egy kis adag konyak este semlegesíti az álmatlanságot, oldja a feszültséget egy nehéz nap után, és segít ellazulni.
Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket
Azok az emberek, akik kis adagokban konyakot isznak, kevésbé hajlamosak az érelmeszesedésre és a szívkoszorúér-betegségre.
Fájdalomcsillapító hatás
Néhány csepp konyak egy kanál cukorral megszünteti a fogfájást vagy a fejfájást.
Hasznos a kozmetológiában
A konyakot bóraxot és glicerint tartalmazó maszkhoz is adhatjuk, hogy eltávolítsuk a pattanásokat. Segít tisztítani a bőrt, és erősíti a hajat.
Amint azt a szakértők megjegyzik, hasznos, sőt terápiás tulajdonságai csak az érlelt konyaknak vannak. Ilyen célokra érdemes érlelt, minimum ötcsillagos konyakot vásárolni. A mérsékelt adag pedig heti három-négyszer 30–40 ml. Vagyis nem mindennap és csak egy kis mennyiség.
Hátrányok
Kalóriadús
Az ital kalóriatartalma magas, ezért ne igyák azok, akik fogyni szeretnének.
Erősen csökkentheti vagy emelheti is a vérnyomást
Sajnos az egyszerre 30–40 ml-nél nagyobb adagok vérnyomásproblémákhoz vezethetnek.
Növeli az étvágyat
A konyak nagy dózisban történő fogyasztása után olyan étvágyat ébreszthet, amelyet nehéz kielégíteni.
A konyaktól való mérgezés lassabban vehető észre
A tanninok miatt a konyak sokkal lassabban oldódik a szervezetben, mint más, magas alkoholfokú italok. Ez pedig azért veszélyes, mert a konyakot nagyon könnyű túlzásba vinni.
Cukorbetegségben, krónikus betegségekben, epekőbetegségben szenvedők ne igyanak konyakot.