A változókor kevésbé ismert tünetei

Hőhullámok, rendszertelen menstruáció, hangulatingadozások, fáradtság, kimerültség érzése — a premenopauza leggyakoribb, leismertebb tünetei. Ám a klimax nem csak ezekkel a jelekkel érkezhet meg a nők életébe — bár folyamat lévén valódi érkezésről talán nem is beszélhetünk —, vannak olyan, hormonhiány vagy éppen dominancia okozta tünetei is, amelyekről első nekifutásra nem is gondolnánk, hogy a változókor okozta kellemetlenségekről van szó.

Klimaxos agyi köd

Feledékeny, de nem kicsit, nehezen jutnak eszébe olyan emlékek, amelyeket korábban pontosan fel tudott idézni. Ködösnek érzi a fejét, olyan, mintha másnapos lenne, pedig nem is fogyasztott alkoholt. Koncentrációs zavart tapasztal, a kognitív készségek csökkenését, nem találja a megfelelő szavakat. A klimax korai szakaszában ez nem is olyan ritka tünet, csak nem feltétlenül a változókorral azonosítjuk. Az ösztrogén hiánya és dominanciája is okozhatja, valamint pajzsmirigyhormon-hiány.

Ízületi fájdalmak

A korral jár, mondják sokszor, de ez nem feltétlenül igaz. A „minden csontom fáj” érzését, a különösen a reggeli órákban jelentkező ízületi fájdalmakat, izommerevséget, izomerő-csökkenést is okozhatja az ösztrogén- és pajzsmirigyhormon-hiány, amely szintén a klimax velejárója. Az izommerevségen segíthet a D-vitamin pótlása is.

Szorongás, pánikroham

Egyre többen szenvednek szorongástól kortól és nemtől függetlenül. Ám a változókor önmagában is okozhat szorongásos és a depresszív tüneteket. A hormonegyensúly (kortizol, progeszteron,ösztrogén, pajzsmirigy) felborulása miatt is érezheti magát érzékenyebbnek, sírósabbnak a szokásosnál, sőt, előfordulhat, hogy ingerlékenyebben reagál apróságokra, könnyebben kijön a sodrából.

Szívritmuszavar, szapora szívverés

Stresszes világban élünk, bárki tapasztalhat magán időnként erős szívdobogásérzést, ám a klimaxban még különösebb nyomás sem kell hozzá. Ha egy kis mozgástól is kimerült, szaporán, akár szabálytalanul ver a szíve, elképzelhető, hogy a premenopauza egyik tünetét tapasztalja magán, amelyet a nem megfelelő kortizol-, ösztrogén- és inzulinszint, valamint a pajzsmirigyhormon hiánya is okozhat.

Bármelyik tünetet tapasztalja magán, kérjen orvosi kivizsgálást! Ha pedig teljesen egészség — és akkor is, ha nem —, vegye figyelembe, hogy a klimaxnak változatosak a tünetei, ha más, gyakoribb jeleket is tapasztal magán, okkal gondolhatja azt, hogy a fentieket is a változókor okozza. Életmódbeli változtatásokkal, és ha szükséges, orvosi segítséggel a kellemetlenségek jelentős része enyhíthető.

Elolvasom a cikket