A banánhéjjal való főzés nemcsak hogy teljesen biztonságos, hanem a tudósok azt is bebizonyították, hogy jót is tesz. Ásványi anyagokból és rákellenes tápanyagokból is bőséges adagot kaphat. A banánhéjjal dúsított, a vizsgálatban készült, cukros sütik például sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaztak.
Hátránya, hogy a túl sok banánhéjliszt hozzáadása kissé barna és kemény sütiket eredményezett, valószínűleg a sok extra rosttól. Amikor azonban 7,5 százalék banánhéjat tartalmazó liszttel készültek a sütik, állaguk sokkal kellemesebb egyensúlyt ért el. Bónuszként az áruk szobahőmérsékleten három hónapig is jól eltarthatóak voltak.
Bár a tanulmány csak a süteményekhez való hozzáadásának következményeit vizsgálta, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéjliszt használatát kenyérben és tésztákban is érdemes lehet megfontolni.
Tavaly például egy banánhéjas süteményről szóló tanulmány megállapította, hogy a gyümölcs sárga héja természetes ételszínezékként működik, valamint tápanyagtartalom-növelő hatású is.
A gyümölcs héjának fogyasztása nemcsak egészséges, de segíthet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást is. A banán súlyának körülbelül negyven százaléka a héjában van, és a legtöbbször ezt a, tápanyagokban gazdag héjat egyszerűen kidobják.
Persze, a banánhéj nyersen eléggé haszontalan. De ha jól készítjük el, akkor még átkozottul jó íze is lehet. Esetleg még egyes termékek eltarthatóságát is meghosszabbíthatja, mivel a héj antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.
Ugyanez vonatkozik más gyümölcsök héjára is, például a mangó héjára, amelyről szintén megállapították, hogy növeli a sütemények antioxidáns tulajdonságait, és javítja az ízüket.