Az amerikai Evelyn Lucas-Perry fogorvos szerint az édes alkoholos koktélok a legkárosabbak.
És nem csak a cukorról van szó, hanem az alkohollal való kombinációról. Ez ugyanis savasodásnak teszi ki a szájüreget, csökkenti a zománc keménységét, és növeli a fogak érzékenységét.
A második helyen a károsító hatás vonatkozásában a bor áll. És itt is cukorról van szó, valamint színezőanyagról (vörösborról beszélünk).
„A hosszan tartó borfogyasztás nem ad időt a fogaknak a regenerálódásra, és ennek következtében a fogak is hajlamosabbak lesznek az elszíneződésre” – magyarázza a fogorvos.
A pezsgő fogyasztása ugyanilyen káros a buborékok miatt, amelyek fokozzák a károsító hatást, nemcsak a fogakra, hanem az ínyre is.
Érdekes módon a fogorvos a sört tartja a legbiztonságosabb alkoholnak a fogak számára. Ez az alacsonyabb savtartalomnak és a magas víztartalomnak köszönhető.
A lepedék és a baktériumok eltávolításához a fogak felszínéről fontos a vízegyensúly fenntartása. A szájra veszélyes alkoholt érdemes szívószálon keresztül inni, az elfogyasztása után pedig cukormentes rágógumival csökkenthetjük a fogakra gyakorolt, káros hatást.