Kiderült a Buckingham-palota 0–24-es napirendje

A Buckingham-palota 1761–1837 között épült neoklasszicista stílusban. Önmagában az épület fenntartása is jókora személyzetet kíván meg, de így, hogy a brit uralkodó még az egyik rezidenciájának is használja a kastélyt, így aztán tényleg seregnyi segítő kézre van szükség ahhoz, hogy III. Károly király körül minden rendben legyen. Most a Daily Mail közöl friss összeállítást a napirendről azzal, hogy a Buckingham-palota sosem alszik: a személyzeti bejáró 0–24-ben nyitva van, és mindig szolgál ott valaki. Ez az illető még éjszaka sem unatkozik.

Reggel háromkor szokott például érkezni a napi tejszállítmány Windsorból, ezt követően délelőttig folyamatosan érkeznek a különböző zöldség-, gyümölcs-, hús- és egyéb élelmiszer-szállítók. Azért jönnek ennyire sokan, mert III. Károly király és családja mellett rengetegen étkeznek a palotában: a szakácsok napi 600 adag ételt készítenek el reggeltől késő estig.

Valamennyi itt dolgozó kap ugyanis reggelit-ebédet-vacsorát, az utóbbihoz akár még egy-egy pohár bort is el lehet fogyasztani. A finom ételek a fizetés részét képezik, az itteni fizetések nem túl magasak a személyzet számára, inkább a környezet és a hírnév az, ami vonzza az itt dolgozókat. Elég pár évet a palotában tölteni, és utána máshol sokkal jobban fizetett pozíciót tudnak szerezni az itt dolgozók hasonló munkakörben, de más munkaadónál.

A királyi postát külön furgon hozza, szintén hajnalban. Erre azért van szükség, mert az államfő ügyeit intéző titkárok reggel hétkor kezdik meg a műszakot, és mire ők munkába állnak, addigra már ott kell lennie az aznapi postának. Egy átlagos hétköznapon mintegy ötezer küldemény szokott érkezni a palotába. (Lehet hogy szólni kéne a briteknek, hogy már feltalálták az e-mailt!)

A Buckingham-palotában a fentiek következtében annyi munkára van szükség, hogy folyamatosan keresik a munkaerőt: jelenleg tíz pozícióra lehet jelentkezni. Pincéreket az utóbbi időben kevesebbet vesznek fel, ugyanis az itt dolgozók már mind önkiszolgáló rendszerben fogyaszthatják a palota által biztosított ételeket reggeltől estig. Már csak a királyi család tagjainak jár a saját felszolgáló.

A nem házas inasok és cselédek bent lakhatnak a palotában (ez is az állással járó juttatásokhoz tartozik), így aztán ők este haza sem mennek a munkahelyükről, hanem az épület legfelső emeletén térnek nyugovóra.

Elolvasom a cikket