Pihentető álmot hoz ez a gyógynövény

Az altatók gyorsan függőséget okoznak, és súlyos mellékhatásokkal járnak, ezért a tudósok az álmatlanság gyógymódját keresve a gyógynövények felé fordultak – írja a Sports.kz. Mint a cikkükben olvasható, gyakorta még az egészséges embereket is érinti az éjjeli éberség, amelynek egyik gyakori oka a stressz.

A lap emlékeztet, az altatók csak átmenetileg segítenek – viszont cserében függőséget és mellékhatásokat okoznak. Ezért manapság egyre több kutatás irányul az olyan gyógynövénykészítmények tanulmányozására, amelyek csökkenthetik a stresszt, és enyhíthetik e problémákat.

A San Antonio de Murciai Katolikus Egyetem Egészségtudományi Karának spanyol tudósai figyelmüket most a citromverbéna (Aloysia trifolia vagy Aloysia citrodora) felé fordították. E növény Dél-Amerikában őshonos, de mára a világ számos más részén is termesztik, beleértve a Közel-Keletet és a Földközi-tenger országait.

A tudósok kísérletük során nyolcvan önkéntest vizsgáltak, akiknek nem voltak egészségügyi problémái, de alvási problémákra panaszkodtak. Az érintettek fele-fele kilencven napon át placebót és citromverbénát tartalmazó kapszulákat kapott. Mint kiderült, a növénykivonat jótékonyan segítette az ellazulást és az alvást, illetve a stressz mértékének csökkenését.

A lapban ugyanakkor hozzátették, az eredmények megerősítéséhez további, nagyobb lélekszámon és hosszabban végzett vizsgálatokra van szükség.

Elolvasom a cikket