Az egészségügyi szakember szerint a karfiol különböző tápanyagokat pótolhat, amelyekre a szervezetnek szüksége van.
Mitől olyan hasznos ez a zöldség?
A karfiol gazdag fehérjében, zsírokban, szénhidrátokban, élelmi rostokban, A-vitaminban, karotinban, B-vitaminban, C-vitaminban, E-vitaminban, P-vitaminban, U-vitaminban (metionin) és olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, foszfor és vas.
Érdekesség, hogy a karfiol karotintartalma 7,5-szer magasabb, mint a kínai kelkáposztáé, a B2-vitamin tartalma pedig 1,8-szor magasabb. A zöldség kalciumtartalma a tej kalciumtartalmához hasonlítható.
A karfiol gazdag olyan anyagokban, amelyek védelmet nyújtanak a rák ellen.
Orvosi kutatások szerint a karfiol az egyik olyan zöldség, amely a legnagyobb mennyiségben tartalmaz rákellenes hatású flavonoidokat.
A karfiol hosszú távú fogyasztása csökkentheti a mellrák, a vastagbélrák és a gyomorrák kockázatát.
Ezenkívül a flavonoidok megelőzhetik a fertőzéseket, és a legjobbak az erek tisztítására.
A flavonoidok megakadályozhatják a koleszterin oxidációját is, gátolják a vérlemezkék véralvadását, és csökkentik a szív- és érrendszeri, valamint az agyi érrendszeri betegségek kockázatát.