Amikor az alkohol kevésbé káros az egészségre

„Keveset és gyakran, vagy ritkán, de alkalmasint? Mikor árt kevésbé az alkohol az egészségnek” – olvasható a »Dr. Peter« honlapján egy cikkben.

Egyes alkoholfogyasztók úgy vélik, hogy a mindennapos egy pohár jó bor, egy üveg sör vagy egy feles erős ital fogyasztása kellemes társaságban vagy „étvágygerjesztésként” jót tesz az egészségnek.

Más alkoholrajongók úgy vélik, hogy sokkal jobb, ha absztinensek vagyunk, de havonta egyszer a mámorig iszunk. Kinek van igaza? A kérdésre az orvosok – terapeuta és pszichiáter-narkológus – adnak választ.

A máj szenved …

– A napi kis adag alkohol, beleértve a sört és más alacsony alkoholtartalmú italokat is, sokkal rosszabb hatással van az egészségre, mint a szabálytalan egyszeri alkoholfogyasztás közepes dózisban – mondta „Doktor Péter” terapeuta, az orvostudományok kandidátusa, Szvetlana Gorjanova.

A szakértő elmagyarázza, hogy a napi ivászat elsősorban a májra veszélyes.

– Ha gyakran iszunk, a máj krónikus mérgezése nem ad lehetőséget a szervnek a regenerálódásra – mondja a doktornő. – Az etil-alkohol elpusztítja a májsejteket, amelyek a máj 85%-át alkotják, és a méreganyagok felhalmozódnak. Az alkohol lebomlása következtében gyulladásos reakciók alakulnak ki, a májsejteket zsírszövet váltja fel, és a szerv mérete megnő.

Fontos, hogy az alkoholos zsírmájbetegséget a korai szakaszban meglehetősen nehéz felismerni – nem jelentkezik semmilyen tünettel. Kialakulása azonban szomorú és visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

– A májban zajló kóros folyamatok oda vezethetnek, hogy az ember súlyos depressziós zavaroktól kezd szenvedni – egészen az öngyilkossági hajlamig – mondja Szvetlana Gorjanova orvos.

Arra a kérdésre, hogyan kell helyesen alkoholt inni, hogy ne károsítsa az egészséget, egy ismert szentpétervári narkológus elég tömören válaszol – jobb, ha egyáltalán nem iszunk alkoholt.

– A válasz egyszerű: egyáltalán nem szabad inni – mondta doktor Jevgenyij Ruszin. Vannak olyan feltételes WHO normák, amelyek nem az alkohol ártalmatlan használatáról, hanem a minimális ártalom szabályairól szólnak. Ez nők esetében 100-150 ml, férfiaknál legfeljebb 200 ml bor, és havonta legfeljebb 2 alkalommal. A többi a kockázati zónában. A kockázat pedig a tulajdonos dolga.

Elolvasom a cikket