SZÍNEK – Tornyai Péter és az Anima Musicae koncertje

Soron következő műsoruk összekötő szava a „szín”, annak sokféleségével, ahogyan ez a vizuális fogalom a hangokban megnyilvánulhat. Zenei utazásuk során felsejlik a japán és indiai zene a nyugati klasszikus kultúra fénytörésén keresztül, bepillantást kapunk a bachi és gregorián dallamok átalakulásába, vizualizálhatjuk a hangok kék árnyalatait, átélhetjük a belső ima transzcendentális állapotát.

Zygmunt Krauze Voices című művének magyarországi bemutatóján egyfolyamatosan átalakuló hangzástömb hallható, amely szabad hangszer-összeállítású darabként vonósegyüttesen valószínűleg először szólal meg. Nem úgy Claude Vivier Zipanguja, a kanadai szerző ikonikus darabja. A cím Japán elnevezése Marco Polo korából. Japán mellett az indiai zene inspirációja is mögötte áll, ami átvezeti a hallgatót a Barlow-darabhoz. Clarence Barlow tavaly elhunyt brit-indiai szerző sorozata, a Ludus Ragalis 13 prelúdium és fúga, mely ötvözi a bachi formát az indiai rágák dallami elemeivel. A mű billentyűs hangszerre íródott, vonós együttesre Tornyai Péter dolgozta át, amely szintén magyarországi bemutató lesz. Tornyai Péter zeneszerzőként is bemutatkozik az esten: csak hallomásból – Dukay Barnabásnak című művében egy Dukay-tétel harmóniái vannak elrejtve, ezeket kötik össze az együttes elhangolt részeinek hangzásai. A koncerten a szinesztézia – a harmóniák konkrét színekhez való társítása – is szerepet kap Kecskés D. Balázs: Blue című művében, gyengédséget, vigaszt, szorongást, lelkesedést és reflexiót váltva ki. A műsor zárásaként Olivier Messiaen Prière du Christ montant vers son Père tétele csendül fel. Ez a tétel a L’Ascension című nagyzenekari (és orgonára is átdolgozott) művének utolsó, csak vonószenekarra írt tétele, melyben az idő a végtelen érzetét idézve feszül ki.

Tornyai Péter Junior Prima-díjas és Artisjus-díjas zeneszerző, hegedű- és brácsaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. 2013 óta az Anima Musicae Kortárs Zenei Műhely művészeti vezetője, ugyanebben az évben Kodály zenei alkotói ösztöndíjban részesült. A CentriFUGA Kortárszenei Műhely és a Hermina Galéria Hang-kép alkotócsoportának alapító tagja. 2016-ban az ostravai Generace Zeneszerzőversenyen 1. díjat, 2017-ben 2. díjat szerzett. Szintén 2016-ban Junior Príma díjjal jutalmazták, 2017-ben Artisjus-díjjal tüntették ki, valamint az UMZF zeneszerzőversenyen a nagyzenekari kategória 1. díjasa lett.

Elolvasom a cikket