A Harvard Egyetem tudósai szerint a legkárosabbak a kukorica, a burgonya, a zöldborsó, a karalábé, a petrezselyem, a padlizsán és a bab – olvasható a Sports.kz oldalán.
Kukorica
Ez a zöldség nagyon kalóriadús – 110 kcal 100 grammban. A tanulmány résztvevői, akik rendszeresen fogyasztottak kukoricát, egy év alatt néhány kilogrammot híztak.
Burgonya
A burgonya 100 grammonként 80 kcal-t és sok keményítőt tartalmaz. Ez az adat a nyers vagy főtt változatára vonatkozik, a sült krumpli energiatartalma jóval magasabb.
Zöldborsó
A borsóban 100 grammonként 73 kcal van, magas a cukortartalma is. Ha egyenesen a hüvelyéből bontjuk ki a zöldséget, nehéz leállni vele, még a csonthéjas magvak kibontásánál is „addiktívabb”.
Karalábé
Bár a káposzta diétás zöldségnek számít, a karalábé inkább kivétel. A pekingi káposzta például csak 16 kcal-t tartalmaz 100 grammonként, a karalábé viszont ennek négyszeresét.
Petrezselyem
A petrezselyem vitaminokban és mikroelemekben gazdag, kalóriatartalma pedig alacsony (40 kcal/100 gramm). A zöldfűszerekkel az a probléma, hogy serkentik az étvágyat.
Padlizsán
A nagy zöldségekben felhalmozódik az alkaloid-szolanin, amely emésztési zavarokat okozhat.
Bab
Szárítva és hosszú ideig tárolva a bab gyakran a penészgombák menedékévé válik, így a szervezet számára az ilyen ételek nem feltétlenül hasznosak.