Kísérletek során, amikor egereket hat héten keresztül egy FP-ben gazdag, tápláló narancshéj-kivonattal etettek, a kutatók a gyulladáshoz és a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó vér biomarkerek csökkenését tapasztalták. Még akkor is, ha ez idő alatt magas zsírtartalmú étrendet fogyasztottak, a napi adag FP-vel etetett állatok kevesebb zsírt vettek fel, mint a kontrollcsoport.
Az FP egy olyan metabolit, amelyet eredetileg a grapefruit leveleiben és levében találtak. Bár egyes narancsokban is előfordul, úgy tűnik, hogy a lime-ban, citromban, mandarinban nincs jelen.
A vegyület az utóbbi években nagy érdeklődésnek örvendett antioxidáns és gyulladáscsökkentő potenciálja miatt, de még mindig sok mindent nem tudnak róla a szakértők.
„Ez egy újszerű felfedezés, amely rávilágít a feruloilputreszcin eddig fel nem ismert egészségügyi potenciáljára a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében” – mondja Yu Wang élelmiszerkutató a Floridai Egyetemről.
A narancs a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse, amelyet főként a levéért fogyasztanak, a keserű héját pedig jellemzően eldobják. Évente 32 millió tonna narancshéj megy veszendőbe, pedig a héja tökéletesen ehető, és jótékony hatással lehet ránk. Ha a narancsmaradékot csirkékkel etetik, úgy tűnik, hogy az állatok egészségére nézve előnyös.
A narancs héja a lédús részhez képest lenyűgöző koncentrációban tartalmaz vitaminokat, antioxidánsokat és limonént – egy olyan vegyi anyagot, amely gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal bírhat. Annak kiderítése, hogy mely bioaktív vegyületek a legfontosabbak az emberi egészség szempontjából, és miért, kulcsfontosságú lesz, ha a tudósok a lehető legegészségesebb kivonatot akarják előállítani.
A narancshéj nem a legkönnyebben beépíthető élelmiszer az étkezésbe, de ha a tudósok képesek lesznek a héjából fogyasztható terméket tervezni, akkor az népszerű, egészségjavító konyhai alapanyaggá válhat.
Több vállalat máris igyekszik ezt megvalósítani. A kutatók pedig nemrégiben megállapították, hogy a banán héja egy kis munkával ízletes, tápláló, antioxidánsokkal és vitaminokkal teli rágcsálnivalóvá alakítható. Ugyanez vonatkozik a mangó héjára is.