Fantasztikus futballcsata ma este Londonban

A Real Madrid esélyesként lép pályára a Dormund ellen a londoni döntőben, mert nagyon kiegyensúlyozott teljesítményre képes, január 18-a óta lejátszott 25 találkozójából egyetlen egyet sem veszített el. Sőt, Carlo Ancelotti vezetőedző tanítványai a szezon eddigi 54 tétmérkőzéséből csupán kétszer kaptak ki, az egyetlen rivális, amelynek sikerült legyőznie a Realt, az Atlético Madrid. Diego Simeone együttese még szeptemberben a bajnokságban, majd januárban a kupában diadalmaskodott, utóbbival megfosztotta a fővárosi riválist a triplázás lehetőségétől.

A Borussia Dortmund viszont harcos és fizikális játékstílusával sok hasonlóságot mutat az Atléticóval, amelyet ráadásul maga búcsúztatott el a negyeddöntőben.

Amíg a Real Madrid elsősorban elöl nyújtott teljesítményével menetelt a döntőig, addig a Borussia inkább annak köszönheti finálés szereplését, hogy az egyenes kieséses szakasz hat mérkőzésén csupán öt gólt kapott, háromszor pedig egyet sem. Ez alapján kijelenthető, különböző stílusok csatája várható a Wembley Stadionban.

A történelem és a közelmúlt is egyértelműen a Real sikerét ígéri, mivel a spanyol bajnok 14 BL-győzelemmel csúcstartó, míg a második Milannak hét diadala van. Ráadásul a spanyol sztárcsapat eddig csupán három döntőt vesztett el a legrangosabb európai kupasorozatban.

A BL-szezon különlegessége pedig az lehet a Real számára, hogy a Dortmund előtt a másik három német csapatot már kiejtette a BL-ből: az Union Berlint a csoportkörben mindkétszer legyőzte, a nyolcaddöntőben pedig az RB Leipziget, míg az elődöntőben a Bayern Münchent egy-egy győzelemmel és döntetlennel búcsúztatta.

De nemcsak a Real készül saját rekordjai továbbjavítására, hanem vezetőedzője, Carlo Ancelotti is. A 64 éves mester eddig négyszer hódította el a Bajnokok Ligája serlegét – kétszer-kétszer a Reallal és a Milannal –, amivel csúcstartó, ahogyan a hatodik döntőjével is. Az olasz szakember 203 BL-meccsével is rekorder, csak a kieséses szakaszt illetően viszont éppen a döntőben előzi majd meg Josep Guardiolát a 82. találkozójával.

„Kellő időnk volt, hogy megfelelően felkészüljünk a döntőre, a csapat nagyon koncentrált – nyilatkozta Ancelotti. – Az öltözőben megvan a kellő magabiztosság ahhoz, hogy a legjobbat tegyük, hogy a legjobbat hozzuk ki. A szezon legfontosabb meccse számunkra, nagy tisztelettel riválisunk iránt, azt mondtuk, megérdemlik, hogy itt legyenek, és kívánom, hogy minden a terveink szerint alakuljon.”
Ancelotti még nem tervezi a visszavonulását, viszont egyik kulcsjátékosa, Toni Kroos bejelentette, hogy az idény után felhagy a profi futballal. Ez akár az egész csapatnak plusz motivációt jelenthet, hogy utolsó klubmérkőzésén – utána még a nyári Európa-bajnokságon játszik – társai hozzásegítsék a szép búcsúhoz, ugyanis a német válogatott futballista ötödször érhet a csúcsra a Real színeiben, míg korábban egyszer a Bayern Münchennel is diadalmaskodott a BL-ben, igaz akkor a fináléban sérülés miatt nem játszott. A madridi együttes horvát válogatott játékmestere, Luka Modric szintén hatodik aranyérmére hajt, de ő az előző öt mindegyikét a spanyol együttesben ünnepelte.

A Borussia Dortmund mindössze harmadik, míg trénere, Edin Terzic az első BL-döntőjére készül. Az előző kettőt is esélytelenebbként várta a Ruhr-vidéki gárda, viszont 1997-ben sikerült meglepnie a Juventust.

A brit főváros legendás létesítményében 1963, 1968, 1971, 1978, 1992, 2011 és 2013 után nyolcadik alkalommal rendeznek BEK- vagy BL-finálét. A Borussia Dortmund legutóbb is résztvevő volt, 11 éve kikapott a Bayern Münchentől.

A 17 finálés szereplésével és 14 diadalával csúcstartó királyi gárda még sosem játszott döntőt a Wembley Stadionban.
A londoni BL-döntő szombaton 21 órakor kezdődik a szlovén Slavko Vincic sípjelére, az M4 Sport pedig élőben közvetíti a mérkőzést.

A várható kezdőcsapatok. Borussia Dortmund:
Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Can, Sabitzer – Adeyemi, Brandt, Sancho – Füllkrug

Real Madrid:
Courtois – Carvajal, Nacho, Rüdiger, Mendy – Valverde, Kroos, Camavinga – Bellingham – Rodrygo, Vinícius Júnior

Elolvasom a cikket