A paradicsomlé számos más egészségügyi előnnyel is rendelkezik, a megfázás és az influenza kezelésétől kezdve az immunrendszer erősítéséig. A paradicsomlé tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, gazdag likopinban és E-vitaminban – írja a Healthshots.
1. Fedezi a vitamin- és rostszükségletet
A paradicsomlé egyik legnagyobb előnye, hogy gazdag fehérjeforrás. Egy csésze paradicsomlé fedezi a napi C-vitaminszükségletet, valamint az A-vitaminszükséglet körülbelül negyedét.
2. Karotinoidokban és polifenolokban gazdag
A karotinoidok A-vitaminná alakulnak át a szervezetünkben. Segít fenntartani a jó látást és a szövetek egészségét. Megelőzheti a rák kialakulását is. A karotinoidok antioxidánsok is, amelyek segítenek a szabad gyökök megelőzésében.
3. Antioxidánsokban gazdag
Az antioxidánsok nagyon fontosak a szervezet számára, és a paradicsomlé gazdag egy likopin nevű antioxidánsban. Egy pohár paradicsomlé 22 mg likopint tartalmaz. A likopin segít megvédeni a sejteket a károsodástól, és csökkenti a gyulladás minden jelét a szervezetben.
4. Segít a szívbetegségekben
A paradicsomlé rendszeres fogyasztása segít a szív egészségének megőrzésében. A lében található likopin és béta-karotin segít a vérnyomás, valamint a koleszterinszint csökkentésében.
5. Megelőzheti a rákot
A paradicsomlé fogyasztása segíthet a különböző rákos megbetegedések megelőzésében is. Egy tanulmány szerint a paradicsom fogyasztása csökkentheti a prosztatarák kockázatát.