Ez az étrend magában foglalja a lazacot, makrélát, szardíniát, heringet, tonhalat, angolnát, pisztrángot, sprattot, szardellát és még sok mást. A tudósok úgy vélik, hogy a halakban található omega-3 zsírsavak neuroprotektív és gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért csökkentik a betegség kialakulásának valószínűségét – írja a Sports.kz.
A sclerosis multiplex egy súlyos autoimmun betegség, amelyben a betegek kezdik elveszíteni az uralmat saját testük felett, ami előbb-utóbb tolószékbe sodorja őket. Az SM-et gyakran fáradtság, izomgyengeség, homályos látás, valamint egyensúlyi és koordinációs nehézségek jellemzik.
A betegség kialakulásának oka még mindig nem ismert, de egyes tanulmányok egyértelművé tették, hogy azok az emberek, akiknek napi étrendje zsíros tengeri halat tartalmazott, sokkal kisebb valószínűséggel fordult elő sclerosis multiplexben.
„Egyre inkább felismerjük, hogy az SM nemcsak a központi idegrendszer krónikus gyulladásos betegsége” – magyarázta Dr. Langer-Gould -, hanem gyakran diffúz neurodegenerációt, idegi degradációt is eredményez, amely a központi idegrendszer különböző részeire terjed. . Bár az ok ismeretlen, az SM növekvő prevalenciája megnövelte az érdeklődést a kockázati tényezők, köztük az étrend azonosítása iránt.„
Az amerikai tudósok által végzett tanulmányban több mint 1100 ember vett részt, akiknek átlagéletkora 36 év volt. Körülbelül felüknél diagnosztizáltak sclerosis multiplexet vagy klinikailag izolált szindrómát – a betegség tüneteinek korai megnyilvánulását, amikor észlelik, az orvosok nem tudnak előrejelzést adni a betegség formájáról és további progressziójáról.