Hogyan szüntethető meg a csuklás?

Szirtes Györgyi
2024. június 3. hétfő. 8:47

A csuklás a mellkast és a hasüreget elválasztó rekeszizom ismételt, akaratlan, görcsös, átmeneti összehúzódásakor létrejövő rángása, a hangszalagok közti nyílás gyors és hangos záródásával kísérve. A csuklás hirtelen kezdődik, és az esetek többségében néhány másodperc vagy perc elteltével megszűnik.

A csuklás gyakori és többnyire ártalmatlan jelenség, amely magától elmúlik. Forduljon háziorvosához, ha a csuklás több mint 48 órán át tart, vagy gyakran visszatér, és zavarja a szokásos napi teendőiben.

Élettani csuklás létre jöhet túlevés, szénsavas italok fogyasztása, vagy a környezet hirtelen hőmérsékletváltozása következtében.

A tartós csuklás alvászavart, fáradtságot, kiszáradást és akár depressziót is okozhat.

A csuklás nem betegség, hanem élettani jelenség, de tartós fennállása esetén betegség tünete is lehet. A 48 órán túl tartó csuklás kivizsgálásának első lépése a kórelőzmény felvétele. Ezt követően fizikális vizsgálatra, részletes laborvizsgálatra, EKG vizsgálatra, mellkasröntgenre kerülhet sor. Az elvégzett vizsgálatok eredményétől függ a további kivizsgálás iránya (kardiológiai, ideggyógyászati, gasztroenterológiai stb.).

A csuklás kezelése a kóreredettől függően változik. A rekeszizom görcsös összehúzódását okozó reflexkör megszakításával a csuklás is megállítható. Erre többféle módszer alkalmas lehet.

Tartós csuklás megszüntetésére ezek a módszerek viszont általában nem hatékonyak. A 48 órán túl fennálló csuklásra a kiváltó betegség kezelése jelenti a megoldást.

Vannak olyan praktikák, amiket bevethetünk csuklás esetén. A csuklást az alábbi módszerek valamelyikével szüntetheti meg: tartsa vissza rövid ideig a lélegzetét; lélegezzen papírzacskóba; húzza fel a térdeit a mellkasa felé, és hajoljon lefelé; kortyoljon hideg vizet; egyen meg néhány kanálnyi kristálycukrot; nyeljen le néhány csepp citromlevet vagy ecetet.

A csuklás megelőzése érdekében érdemes kerülni vagy mérsékelni a alkohol vagy szénsavas ital fogyasztását, a rágógumizást, a dohányzást, a fűszeres ételek fogyasztását, a gyors evést, habzsolást és a túlzottan hideg és forró ételek vagy italok gyors egymásutánban történő fogyasztását.

Elolvasom a cikket